Redacció i ACN- El govern ha aturat la recepció de sol·licituds d’ajuts al lloguer per a famílies amb dificultats econòmiques per la covid-19 després que la convocatòria oberta el 19 de maig hagi quedat desbordada amb 14.395 solicituds. Aquest dimecres serà el darrer dia que s’admetran peticions i abans de seguir acceptant-ne més, s’estan gestionant les rebudes fins ara per ordre d’arribada. Segons ha assegurat aquest dimarts la portaveu del govern, Meritxell Budó, en aquests moments estan treballant de quina manera poden obtenir els recursos necessaris per fer front al “problema” de demanda. Des de Territori expliquen que d’entrada ja es va indicar que els recursos rebuts per part de l’Estat per a la convocatòria (14,5 milions) eren “insuficients” i arar el govern demana a l’Estat que dobli la quantitat (29 milions).

L’ajut forma part d’una línia específica de l’Estat per al pagament del lloguer davant l’emergència de la covid-19 i dotava Catalunya amb una partida de més de 14,5 milions. Inicialment, tractant-se d’ajuts finalistes, ja es va anunciar que es concedirien per ordre d’entrada de les sol·licituds al registre corresponent fins a exhaurir el pressupost.

Des de Territori consideren que també s’hauria de doblar l’import dedicat al Pla Nacional d’Habitatge  2018-2021 que, en el cas de Catalunya, va significar passar de 200 a 400 milions per poder oferir subvencions i incentius per incrementar la promoció d’habitatges de lloguer assequibles.

D’altra banda, la Generalitat recorda que a part de la convocatòria d’ajuts al lloguer que ara ha quedat aturada també hi ha una línia de microcrèdits i anuncia que estudien aplicar fons de contingència.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, la regidora d’Habitatge Lucía Martín, ha apuntat que seria “necessari” que la Generalitat fes una aportació “extra” als fons estatals i ha remarcat que el consistori ja va anunciar, per exemple, que aportaria 2,5 milions d’euros addicionals. Amb tot, Martín ha puntualitzat que també és important tenir clar que no se sortirà de la crisi “únicament” amb ajuts al lloguer i s’ha referit a fer canvis “estructurals” per ser més “exigents” amb grans propietaris i grans fons d’inversió.

Segons la regidora, precisament aquesta setmana hi ha prevista una trobada amb la Generalitat per parlar de la proposta d’un Pacte d’Estat per l’habitatge.