L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat aquest dimarts a la trobada anual amb la premsa “L’alcaldessa respon”, organitzada pel Col·legi de Periodistes. Colau hi ha arribat flanquejada pels tinents d’alcalde comuns Jordi Martí i Laura Pérez i dels tinents d’alcalde socialistes Jaume Collboni i Albert Batlle, i amb diverses qüestions d’actualitat al damunt de la taula: pensa en presentar-se a les municipals del 2023? Quin paper vol jugar l’Ajuntament en la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030?

El debat sobre la reelecció, al maig

A la primera pregunta, l’alcaldessa hi ha respost de forma taxativa: “No puc prendre la decisió ara, no és el moment”. Així, Colau ha ajornat fins al maig del 2022 el debat sobre si es presenta a la reelecció o no, una qüestió que s’haurà de “plantejar a nivell d’organització”. Fins aleshores, ha demanat deixar aparcats els debats en clau electoral: “Hi ha molta feina a fer, no he d’estar fent campanya; soc alcaldessa”.

Més enllà del debat dins de Barcelona en Comú, altres partits de l’Ajuntament de Barcelona sí que ja han engegat el camí cap a les municipals del 2023. En aquest sentit, Junts celebrarà primàries aquest mes de febrer mateix, ara per ara, amb Elsa Artadi com a única candidata. També han mostrat les ganes de presentar-se a les properes municipals el líder del PSC, Jaume Collboni, el president d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i també el líder del PP, Josep Bou.

Demana que s’aclareixi el projecte per als Jocs d’Hivern

L’alcaldessa tampoc no ha esclarit el posicionament davant de la candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. Tot i que les darreres setmanes hi ha hagut debat a diferents nivells sobre la candidatura i quina implicació hi han de tenir les administracions (ajuntaments, Generalitat, Estat, comunitat d’Aragó…), Colau ha preferit “mantenir-se prudent i esperar que es facin les passes adequades”.

En aquest sentit, ha instat els governs català, aragonès i espanyol a “parlar discretament i que ho posin tot sobre la taula” abans de presentar un projecte a l’opinió pública. “A partir de quan hi hagi projectes, podrem tenir una opinió formada sobre el paper de la ciutat”.

“No m’acusen d’enriquir-me”

Un altre tema que ha posat l’alcaldessa ha estat al centre de l’atenció mediàtica els darrers ha estat la seva cita amb la justícia el proper 4 de març. Colau haurà de declarar com a investigada per presumptes delictes de frau i malversació, arran de la querella interposada per l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica per unes suposades subvencions atorgades de forma irregular.

També s’ha parlat del codi ètic de Barcelona en Comú, que preveu que els càrrecs públics dimiteixin si se’ls investiga per malversació. Ara bé, Colau –tal com ja va fer el partit– ha reblat que la dimissió només s’ha d’aplicar si la investigació és per haver actuat fraudulentament amb ànim de lucre i que, per tant, ella no ha de deixar el càrrec: “Els denunciants no m’acusen d’enriquiment”, ha sentenciat l’alcaldessa.

L’alcaldessa també ha parlat sobre mesures municipals pel que fa a les activitats extraescolars per a la infància. Ha anunciat que l’Ajuntament crearà una oficina que aglutinarà tota l’oferta extraescolar de la ciutat i que, a més, gestionarà beques perquè 24.000 nens i joves de famílies vulnerables puguin fer activitats fora de l’escola, almenys dues tardes a la setmana.

La darrera edició de “L’alcaldessa respon” –el gener del 2021– va estar fortament marcada tant per la pandèmia com per les eleccions catalanes del 14-F. Aleshores, Colau va apostar per un tripartit d’ERC, el PSC i els Comuns… una fórmula que no es va acabar produint. En clau municipal, l’alcaldessa va reiterar el “no” a l’aterratge de l’Hermitage a la nova bocana del port.