L’Ajuntament ja és el propietari del solar on hi havia l’antic teatre Talia, a l’avinguda del Paral·lel. Es tracta d’una operació llargament reivindicada pels veïns, a través de la Plataforma Unitària pel Talia, i que ara s’ha materialitzat. El districte de l’Eixample ha adquirit els terrenys per la via de l’expropiació, que es va fer efectiva el 17 de desembre, per un total de 5,7 milions d’euros. El solar es destinarà a la construcció d’habitatge i equipaments de barri, però les entitats li en podran fer un ús provisional mentre no comencin les obres.

Pisos per a joves o gent gran

A la finca, de 785 metres quadrats de superfície, s’aixecarà un edifici d’una alçària màxima de sis plantes i que es destinarà a habitatge per a col·lectius específics, com els joves o la gent gran. A la planta baixa està previst ubicar-hi equipament cultural per al barri.

El districte de l’Eixample vol explorar mètodes constructius industrialitzats que permetin, d’una banda reduir els terminis d’execució de l’obra, o sigui anar més ràpid; i de l’altra, limitar-ne també l’impacte ambiental. L’objectiu és fer-ho el proper mandat.

solar antic teatre Talia
Interior del solar de l’antic teatre Talia

Reunió amb les entitats

El districte i les entitats es reuniran properament per decidir la urbanització que permeti donar un ús provisional al solar mentre no s’executa el projecte definitiu.

Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, l’Eixample ha multiplicat per deu el nombre d’habitatge públic del districte des del 2015 fins als 449 pisos públics actuals. El regidor, Pau Gonzàlez, ha assegurat que l’adquisició del solar de l’antic teatre és una oportunitat perquè a l’Eixample “no anem sobrats d’espais”, segons ha comentat. Per això, ha assegurat cal seguir atents per continuar ampliant l’oferta pública.

El teatre de Paco Martínez Soria

Un dels còmics més populars de l’Espanya del segle passat, Paco Martínez Soria, va comprar el teatre Talia l’any 1950, quan l’avinguda del Paral·lel era el centre de la vida cultural, de l’oci nocturn i els espectacles teatrals. Martínez Soria va actuar en l’escenari del Talia fins a la seva mort, el 1982.