LAIA ORTIZ, tinenta d'alcalde de Drets Socials "Tindrem molta més força si no ho hem d'anar fent Ajuntament per Ajuntament. No tots els ajuntaments són el de Barcelona i tenen la capacitat d'implementar les mesures. Creiem que ho hem de fer a nivell de país." JOSEP MARIA MONTANER, regidor d'Habitatge "És una responsabilitat que recau gairebé el 100 % en els ajuntaments catalans. Per això fem una crida als ajuntaments que pateixen aquests mateixos problemes per alinear-nos els ajuntaments amb la Generalitat de Catalunya per afrontar-los col·lectivament."

La instrucció que l’Ajuntament va aprovar com a vehicle per sancionar les sumbinistradores que incompleixen el protocol de pobresa energètica ha donat els primers fruits. El govern municipal ha obert 32 expedients contra les empreses energètiques, majoritàriament Gas Natural i Endesa, per no haver donat prou informació als usuaris després d’anunciar-los que se’ls tallaria el subministrament de llum o de gas, tal com preveu la Llei 24/2015.

De la trentena d’expedients, un ja ha resultat en sanció: l’Ajuntament ha imposat una multa de 7.000 € a l’elèctrica Endesa per vulnerar una família en situació d’emergència energètica. Tot i això encara no ha estat abonada perquè Endesa l’ha recorreguda.

Demanen més implicació a la Generalitat

El dia abans que la Generalitat es reuneixi amb la Taula d’Entitats el Tercer Sector i els ajuntaments implicats en la lluita contra la pobresa energètica, el govern municipal ha demanat al Govern català que tingui una major implicació. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha assegurat que “tindrem molta més força si no ho anem fent Ajuntament per Ajuntament” i ha recordat a la Generalitat que actualment hi ha “una càrrega excessiva” per a les administracions locals.

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha advertit que la manca de col·laboració d’administracions també es fa pal·lesa a l’hora d’afrontar un desnonament. Montaner ha assegurat que els serveis municipals estan “treballant al límit de les possibilitats” i que a dia d’avui “la responsabilitat que recau gairebé el 100 % en els ajuntaments”. Per aquest motiu ha fet una crida a la resta de consistoris per “alinear-se amb la Generalitat”.