L’Ajuntament ha signat un conveni amb entitats socials per promoure la construcció i rehabilitació de 1.000 pisos en els propers anys. El primer paquet d’habitatges en preveu 419, que estaran enllestits com a molt aviat a mitjans o finals del 2024.

Segons la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, el conveni vol “ser una llavor” per promoure la col·laboració entre el consistori i les entitats socials en la construcció de pisos protegits. I empararà tant la construcció d’habitatges nous (en solars cedits per l’Ajuntament a les entitats), com la rehabilitació de pisos públics ja existents.

Oferta de lloguer i de cohabitatge

En concret, amb la firma d’aquest dilluns, el consistori aporta 12 solars (a Gràcia, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Sarrià – Sant Gervasi) i tres edificis (a Ciutat Vella), per als quals ara les entitats hauran de presentar projectes per poder-los transformar. A mesura que passin els mesos, se sumant noves ubicacions.

La intenció de l’Ajuntament és que del total de 1.000 pisos previstos en el conveni, un 60 % es destini al lloguer assequible tradicional i que el 40 % restant estiguin disponibles en la fórmula de cohabitatge. És a dir: que els usuaris dels pisos pagaran una quota inicial i quotes mensuals a l’entitat o cooperativa encarregada de gestionar els habitatges.

“Si volem multiplicar el parc de lloguer per 10 o per 20 els propers anys, ho hem de fer sí o sí de la mà del teixit de promotors socials”, ha avisat la regidora d’Habitatge. En aquest sentit, Lucía Martín també ha anunciat la intenció de crear un operador municipal en col·laboració amb les entitats socials perquè aquest tipus de promocions publicoprivades complementin la construcció pública d’habitatge.

construccio pisos fusta

Cirerers, model a seguir

L’oferta de cohabitatge que persegueix l’Ajuntament ja s’ha concretat en alguns projectes a la ciutat. El primer edifici promogut per una entitat social en un solar cedit per l’Ajuntament és el de La Borda, al barri de la Bordeta. També n’hi ha d’altres, com el del projecte Cirerers (al barri de les Roquetes), que es convertirà en l’edifici de fusta més alt de tot l’estat.

Quan estigui llest, tindrà vuit plantes (planta baixa més set plantes), en les quals es combinarà l’habitatge per a 32 unitats familiars amb espais comunitaris, on els socis de la cooperativa Sostre Cívic tindran, per exemple, espais multifuncionals o rentadores i estenedors per fer la bugada. En aquest cas, la quota inicial rondarà entre els 20.000 i els 30.000 € (reemborsables quan els socis marxin de l’edifici) i les mensualitats oscil·laran entre els 500 i els 700 €, serveis inclosos.