L’Ajuntament de Barcelona ha demanat a l’Estat que desenvolupi mesures concretes per blindar i protegir millor la figura de l’alertador de la corrupció, és a dir, aquella persona que destapa una trama il·legal. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha assegurat que qualsevol treballador públic que s’enfronta a una màfia o a una xarxa de corrupció sovint pateix “amenaces i coaccions”, tal com va passar amb la trama de corrupció dels pisos turístics a Ciutat Vella. “Volem que no hagin de patir ni la lentitud de la justícia ni les represàlies”, ha dit Serra.

La petició del consistori arriba el mateix dia que s’ha conegut que 15 acusats de la trama de corrupció a Ciutat Vella, entre els anys 2006 i el 2008, han admès frau i han acordat amb la fiscalia un rebaixa de les penes de presó. El judici arriba 12 anys després que es destapés el cas, un temps que ha lamentat el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni. “Fa molt que esperem aquest judici. Volem saber què va passar“, ha assegurat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.

Amenaces de mort pel cas de Ciutat Vella

En la mateixa línia s’ha pronunciat la regidora de Comerç i Hisenda, Montserrat Ballarín, qui assegura que durant aquests 12 anys les persones que van destapar la trama “han estat patint un calvari” esperant la resolució. Es tracta de l’aleshores regidora de Ciutat Vella, Itziar González, i de Lourdes Conesa, arquitecta municipal. En aquest temps, totes dues han arribat a patir amenaces de mort (confessades pels mateixos acusats), fins al punt que González va haver de portar escolta.

Tot i que els principals acusats de la trama de corrupció de funcionaris de l’Ajuntament de Barcelona han acceptat penes menors per facilitar llicències irregulars per a apartaments turístics a Ciutat Vella a canvi de suborns, alguns no han participat en aquest principi d’acord. L’Ajuntament de Barcelona recorda que exerceix l’acusació particular “des del minut zero” i que ho continuarà fent contra una de les persones que, “des d’una posició de poder, sembla que treballava al costat dels que han reconegut la seva culpabilitat”, segons Rabassa.

Marc Serra: “No ens podem relaxar

Els fets van ocórrer fa més de 12 anys i, durant aquest temps, el consistori assegura que ha treballat per desplegar “una arquitectura anticorrupció”, amb una Oficina per la Transparència i de Bones Pràctiques o una bústia ètica per denunciar casos des de l’anonimat. Ara bé, el regidor Marc Serra fa una crida a “no relaxar-se” perquè, malgrat que els casos de corrupció dins de l’Ajuntament de Barcelona són “puntuals”, cal “seguir alerta amb tots els serveis de detecció de corrupció funcionant”.

Una de les funcionàries acusades continua treballant a l’Ajuntament de Barcelona. Els regidors expliquen que aleshores se li va obrir un expedient disciplinari que va ser tombat per un jutge i que el principi de la presumpció d’innocència fa impossible cap actuació per fer-la fora fins que no hi hagi una condemna ferma.