El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reitera el compromís amb els refugiats de la guerra d’Ucraïna. “Catalunya tornarà a demostrar que som terra d’acollida”, ha afirmat després reunir-se amb el cònsol d’Urcraïna. En la trobada, també hi han participat representants de la resta de països europeus, a més dels de les institucions europees.

El govern de Catalunya ha volgut traslladar al cònsol que Catalunya, les institucions catalanes i el poble català estan al costat del poble ucraïnès i el seu govern
Pere Aragonès, president de la Generalitat

Una setmana després de l’esclat del conflicte armat, la Generalitat ha reiterat que Catalunya serà territori d’acollida per a refugiats. Aragonès s’ha compromès a “donar aixopluc a totes les persones que fugen del conflicte“. En aquest sentit, ha explicat també que el govern català treballa “estretament amb el consolat per coordinar una extensa recollida de material humanitari“, que ha concretat que es farà en coordinació amb les ONG.

“Atac frontal als valors del projecte europeu”

Aragonès també ha reiterat el rebuig a la invasió russa i ha afirmat que “la guerra que ha provocat Putin és un atac frontal als valors del projecte europeu“, entre els quals ha esmentat la “pau, solidaritat i democràcia”. En aquest mateix sentit, creu que és un “atac a valors dels drets humans que han guiat històricament Europa”.

Aragonès ha comparegut poques hores després que l’Ajuntament de Barcelona també hagi decidit suspendre les relacions institucionals amb Rússia. El consistori ha enviat una carta al consolat rus en què li comunica que no convocarà els seus representants a actes ni reunions de l’Ajuntament, ni tampoc assistiran als que convoqui el consolat.

Les institucions mouen fitxa l’endemà que milers de persones sortissin al carrer a Barcelona per protestar contra la guerra i reclamar la fi de les hostilitats. S’hi van sumar més de 300 entitats, que van demanar “passar a l’acció per aturar la violència”. La concentració va utilitzar lemes com el “No a la guerra”, que ja va fer-se sentir el 2003 contra la guerra a l’Iraq.