El projecte d’Agro Vallbona començarà a veure la llum aquest estiu, però amb un horitzó de finalització llunyà, encara per concretar. El que sí que confirmen els ajuntaments de Barcelona i de Montcada i Reixac —que han estat enllestint el projecte conjuntament els darrers anys— és que haurà de capgirar Vallbona i Can Sant Joan, i convertir tots dos veïnats en un pulmó agrícola que transcendeixi la pròpia agricultura.

L’objectiu de tots dos consistoris és “fer un gir de visió” i que l’àrea resultant “miri el que és rural i expliqui d’on venen els aliments”, ha explicat Álvaro Porro, comissionat d’Economia Social i Política Alimentària.

La Ponderosa, de sòl urbanitzable a sòl agrícola

La finca agrícola de La Ponderosa, de 6,5 hectàrees, serà l’origen d’aquesta transformació. A curt termini, els ajuntaments de Barcelona i Montcada revisaran els planejaments urbanístics per desclassificar sòl urbanitzable. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que “és una fita extraordinària, sense precedents. No ha passat mai que un sòl urbanitzable passi a sòl agrícola“. En aquesta línia, Colau ha afegit que s’ha de protegir el verd per “fer front a l’emergència climàtica”.

No ha passat mai que un sòl urbanitzable passi a sòl agrícola”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Creació d’un nou espai de recerca agroecològica

Un cop aquesta desclassificació hagi germinat, l’altra actuació destacada es basarà a recuperar patrimoni. I l’antiga granja del Ritz en serà l’epicentre del projecte, amb la creació d’un espai de formació i recerca aplicat a l’agroecologia i les activitats veïnals i comunitàries, que “seran la solució als problemes locals com a punta de llança de la solució d’altres de més globals”, detalla Carme Ribas, gerent del consorci del Besòs.

En aquest sentit, la recuperació i la protecció del rec Comtal també tindrà un paper destacat en la valoració d’un element patrimonial mil·lenari que, alhora, s’espera que vertebri la biodiversitat d’Agro Vallbona.

Tot passa per soterrar les vies

L’obertura de Vallbona a aquest nou concepte de veïnat arrelat a la terra passa, precisament, per soterrar les vies del tren per on circulen els combois de l’R2 de Rodalies. La previsió és que aquestes obres durin, almenys, sis anys; però començaran aquest estiu amb el trasllat provisional del camp de futbol del Racing Vallbona, com a base d’operacions de les obres de soterrament ferroviari —el camp provisional serà a Vallbona mateix i acabat el soterrament el nou camp tornarà a l’emplaçament actual.

Els propers mesos també començaran els treballs per obrir un pas segur per als vianants a l’anomenat ‘pont dels dos ulls’, que divideix Vallbona en dos.

Un barri connectat que miri al Besòs

A llarg termini, quan el projecte s’hagi acabat —encara s’ha de fixar el calendari complet de totes les actuacions previstes— Vallbona i Can Sant Joan miraran sense complexos al Besòs des d’un balcó reforestat. Els dos turons de Vallbona es concebran com a dos miradors elevats, connectats per camins verds i de biodiversitat que inclouran una àrea en què —en el poc espai urbanitzable— es faran nous equipaments i possiblement nous habitatges.

Comparteix a: