Les diferents formacions polítiques van perfilar en els actes d’obertura de la campanya els seus discursos amb l’objectiu de combatre la fragmentació del vot que preveuen les enquestes. La redacció d’informatius rebutja els blocs electorals i fer la cobertura amb criteris estrictament periodístics. Això, però, no ha estat possible perquè només algunes candidatures hi estaven disposades. Per aquesta raó, en el vídeo adjuntat es dediquen un minut i 40 segons al PSC, un minut i 20 segons al PP, un minut i 10 segons a Democràcia i Llibertat, 40 segons a UDC i En Comú Podem, i 30 segons a ERC-Cat Sí i Ciutadans. Com a protesta, no se signa cap de les notícies que apareixen en els informatius de BTV.

Primers actes de campanya

El PSC va triar Badia del Vallès, municipi que li va donar el percentatge de vots més alt en les eleccions autonòmiques de setembre. Per tercera vegada consecutiva, Carme Chacón es presenta com a candidata al Congrés. Durant aquesta campanya defensarà el compromís dels socialistes de derogar la reforma laboral i impulsar la reforma de la Constitució. Ahir Chacón va alertar de l’amenaça que representa Ciutadans i va mostrar-se optimista tot i el que auguren enquestes, ja que veu desig de canvi.

La defensa de la unitat d’Espanya serà un dels eixos de la campanya electoral del Partit Popular. El PP vol erigir-se com l’única formació capaç de lluitar contra els independentistes. Ahir a l’Eixample, el candidat dels populars a Catalunya, Jorge Fernández Díaz, va criticar durament les forces sobiranistes però també va al·ludir clarament a Podem, a qui va titllar de “populista”. L’economia també estarà molt present. Fernández Díaz va reiterar que gràcies a la seva formació s’ha sortit de la recessió i s’ha reduït el nombre de persones a l’atur.

Democràcia i Llibertat diu que va a Madrid a defensar el mandat democràtic del 27 de setembre i s’erigeix com a garantia per fer possible la independència. Això, davant d’un Estat que creu que els va a la contra. En l’inici de campanya al Pavelló de la Nova Icària, el candidat, Francesc Homs, va carregar contra el PP per amagar-se darrere dels tribunals per atacar el procés sobiranista. Conscient que el desacord amb la CUP pot haver refredat i decebut part de l’electorat independetista, Artur Mas va fer una crida a la mobilització perquè, si no, va assegurar, s’està “regalant el vot al PP i a Ciutadans”.

El candidat d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar al MACBA el vot davant de 200 persones per resoldre el distanciament entre Catalunya i Espanya a través d’una disposició catalana a la Constitució. Una proposta que veu viable, mentre que considera que la independncia és impossible.

El lema de la campanya “El canvi no s’atura” és el motor d’En Comú Podem. La candidatura impulsada per Barcelona en Comú, Iniciativa, Esquerra Unida i Alternativa i Podem vol seguir el camí traçat en les eleccions municipals passades per canviar el poder a Madrid. El cap de llista, Xavier Domènech, es va mostrar convençut, en l’acte de les Cotxeres de Sants, que guanyaran i va recordar que sempre que Catalunya s’ha mobilitzat massivament hi ha hagut canvi.

Esquerra Republicana vol guanyar les eleccions generals a Catalunya. El candidat, Gabriel Rufián, considera que el 27-S va triomfar la independència i vol defensar aquell resultat a la cambra espanyola. A l’Auditori de Cornellà, el número dos a la llista d’ERC, Joan Tardà, va anar més enllà, afirmant que els republicans van a Madrid a “ser l’escamot, la trinxera avançada”, en defensa del Parlament i el govern de Catalunya.

Ciutadans creu, per la seva banda, que el 20 de desembre marcarà la fi del bipartidisme i assegura que el seu partit farà possible recuperar l’orgull de sentir-se espanyol. El candidat de C’s, Juan Carlos Girauta, intueix que traient un bon resultat es podran donar per acabades “les fórmules màgiques”. A l’hotel Barceló Sants, la formació taronja es va autoproclamar com l’únic projecte capaç de generar il·lusió i està convençut que donarà la sorpresa a les generals.