La modificació del Pla General Metropolità (PGM) del sector de La Maquinista ha tirat endavant de forma provisional i està previst que s’aprovi definitivament en la Subcomissió d’Urbanisme. El canvi en el PGM suposa una ampliació de la zona comercial en 30.000 m2 i la transformació d’usos industrials en habitatge, 50.000 m2 que suposarien 588 habitatges, el 30% dels quals seran protegits.

La regidora del PSC, Imma Moraleda, ha criticat que l’acord CiU-PP “s’ha pres d’esquena a la ciutadania i al comerç de la ciutat“, i s’han fet servir les necessitats d’uns pares que necessiten una escola com a pastanaga per intentar vendre el seu projecte als veïns”.

El líder del grup d‘ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha denunciat que es tracta d’una “operació agressiva amb el comerç de proximitat”, “especulativa” i amb un component molt clar de “‘pelotazo’ urbanístic”. Gomà ha citat el manifest de diverses associacions de comerciants catalanes, que han advertit que la modificació del PGM tindrà conseqüències “demolidores” sobre el comerç del districte de Sant Andreu, ja que podria passar a ser merament testimonial.

Des d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella ha criticat que la remodelació suposa una pèrdua de sòl industrial, “posa en risc el model de comerç de la ciutat”, una reforma que, segons Portabella, tindrà un impacte negatiu per a l’Eix Comercial de Sant Andreu.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha explicat que l’acord crearà beneficis per al districte de Sant Andreu, suposarà la creació de 1.200 llocs de treball i atreurà noves oportunitats a Sant Andreu. Vives ha afirmat que “es crearà un pol d’equipaments que són necessaris per al barri” i que inclou, per exemple, l’Escola La Maquinista, una escola bressol i un institut de secundària. En la mateixa línia parla el regidor del PP Eduardo Bolaños, que considera que la proposta és una solució a la construcció de l’Escola La Maquinista, ara en barracons. A més, Bolaños ha volgut destacar que a la ciutat hi ha més de 400.000 m2 de centres comercials, que es van construir durant el govern socialista.

En la part de les proposicions, ICV-EUiA ha demanat una consulta ciutadana a Sant Andreu sobre el pla d’ampliació de La Maquinista “perquè els veïns puguin expressar el seu suport o rebuig a la reforma”. Gomà ha afirmat que en el programa electoral de CiU no hi havia cap referència a La Maquinista i creu que la majoria CiU-PP “s’ha construït d’esquenes al barri”. El president del grup municipal s’ha mostrat convençut que es troba “davant una magnífica oportunitat per fer la consulta”. Imma Moraleda (PSC) ha expressat el seu vot favorable, tot i que ha admès que “no hi ha res a fer, perquè és obvi que no hi ha majoria per poder tirar endavant la consulta”Joan Laporta (UxB) s’hi posiciona a favor perquè creu que la reforma de La Maquinista atempta a l’essència del model de ciutat i es pregunta quin impacte tindrà l’ampliació de 42.000 metres quadrats del centre comercial sobre el teixit social de Sant Andreu i de la resta de la ciutat.

Com era previsible, PP i CiU s’hi han posicionat en contra. Eduardo Bolaños (PP) ha atacat ICV-EUiA amb exemples de plans urbanístics en què no s’ha demanat cap consulta: “Quan es va posar en marxa La Maquinista no es va fer cap consulta”, ha dit. El regidor popular creu que és una proposta oportunista que “només vol fer bullir l’olla”Antoni Vives (CiU) ha dit que la proposta és de “marcat caràcter oportunista”. El tinent d’alcalde s’ha mostrat amoïnat pel xoc de legitimitats que es planteja entre els partits que hi voten a favor i la resta d’entitats contràries, en referència a la intervenció d’Imma Moraleda. La proposta queda finalment rebutjada.