50 entitats de la Dreta de l’Eixample i de la ciutat han signat un manifest que demana a l’Ajuntament de Barcelona la conservació del teatre del Taller Masriera i l’ús de l’equipament per a les arts escèniques. El consistori hi vol traslladar la Biblioteca Sofia Barat i la plataforma proposa que s’estudiïn ubicacions alternatives dins el mateix edifici que permetin conservar la funció del que va ser el Teatre Studium. Ubicat en un edifici singular del carrer de Bailèn, número 70, va ser adquirit per l’Ajuntament el juliol del 2020, després de més de quatre anys de lluita veïnal. Està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local.

Volen que se’n conservi l’ús de teatre

Segons la Plataforma Salvem el Teatre Studium, el plantejament que els ha traslladat l’Ajuntament és ubicar-hi la Biblioteca Sofia Barat. En els primers esbossos que els han presentat, això implica que la funció del teatre desapareixerà ja que el pati de butaques es converteix en la sala de lectura o d’estudi de la biblioteca. Des de l’AV de la Dreta de l’Eixample ho rebutgen rotundament.

No ho acceptem de cap de les maneres. El teatre ha de seguir mantenint les seves funcions”
Jaume Artigues, president AV Dreta Eixample

Volen un centre d’arts escèniques

Els veïns demanen que es recuperi una segona opció per a l’espai, la de fer-hi un centre d’arts escèniques que preservi també les funcions d’ateneu. Un dels arguments és la importància que va tenir aquest teatre i també la feina que pot seguir desenvolupant en un barri molt mancat d’equipaments.


50 entitats, entre les quals el Casal de Joves la Dreixa, Òmnium Cultural Eixample, l’AV de la Dreta de l’Eixample, han recollit més de 2.000 signatures per reclamar que les institucions i la societat civil es pronunciïn sobre la possibilitat de perdre el Teatre Studium del Taller Masriera. També demanen que hi intervingui la Taula de Patrimoni i Ciutat de Barcelona.