L’Ajuntament ha atès 294 persones afectades per les càrregues policials de l’1-O al punt d’atenció que va instal·lar per atendre les persones que ho sol·licitessin, a l’Oficina per la No Discriminació, al carrer de Ferran. La majoria han rebut atenció jurídica i psicològica presencial i hi ha dos casos en què s’ha denunciat agressions sexuals. El tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, creu que l’actuació policial va traspassar “totes les línies vermelles”.

El tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, qualifica l’actuació policial de l’1-O com “l’episodi de violència institucional més greu que s’ha produït mai a la ciutat”, i segurament, diu, de tot el territori europeu. L’informe recull totes les dades del servei que es va posar en funcionament el 2 d’octubre i que es va tancar el dia 20 del mateix mes. Durant aquestes setmanes s’han atès 294 persones, 49 de les quals han rebut atenció jurídica i psicològica presencial. A més, 171 han participat en els tallers de grups que s’han posat en marxa. L’informe, també recull que 41 ciutadans han contactat amb el servei per aportar material o informació audiovisual de l’1-O. El dia que es van atendre més persones va ser el 4 d’octubre, tres dies després de l’1-O. Pel que fa als tipus d’agressions, 49 persones afirmen que van rebre cops de puny, bufetades o cops de peu, 35 denuncien que van patir estrebades i empentes i 33 afirmen haver estat colpejats amb porra.  A més, l’informe recull que hi ha hagut dues denúncies per agressions sexuals i tres casos de ferits per pilotes de goma (l’Ajuntament, però, només s’ha entrevistat amb dos dels afectats). De fet, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania ha confirmat que el consistori es personarà en el cas de l’home que va rebre l’impacte d’una pilota de goma a l’ull. Pel que fa als centres electorals, la majoria de les agressions que es van denunciar a l’oficina d’atenció es van produir a l’Escola Mediterrània (vuit casos), a l’Institut Escola Pau Claris (set casos) i a l’Escola Pau Romeva (sis). L’informe conclou que l’actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional,  a més de vulnerar drets fonamentals, va tenir com a objectiu “generar pànic entre la població civil i tenir un efecte desmobilitzador”.

15 ferits després de les manifestacions convocades per Societat Civil Catalana

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, també s’ha referit als aldarulls que es van produir aquest diumenge després de la manifestació per la unitat d’Espanya, convocada per Societat Civil Catalana. Asens ha xifrat en 15 les persones ferides després d’aquestes mobilitzacions, sumant la d’aquest cap de setmana i la del 8 d’octubre. Ha instat el Govern a estar més atent a l’hora d’autoritzar-les i, als organitzadors, a desmarcar-se de les agressions.