En un debat al programa ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, els expresidents del Parlament han coincidit que “després de la proclamació de la república hi ha incertesa”. Joan Rigol ha explicat que creu que “no s’ha explicat prou bé on ens porta la república”, mentre que Núria de Gispert demana al govern que enceti els treballs per desplegar la república o que “expliqui sinó per què no poden encetar-los”. Per Ernest Benach, ara no  es pot “caure en el pessimisme ni la depressió”, i demana treballar plegats per les eleccions del 21-D, que veu com una “oportunitat de consolidar la república”.

Pel que fa a les eleccions, tots tres expresidents coincideixen que els partits independentistes hi han de participar. De Gispert destaca l’excepcionalitat dels comicis dient que “no es tracta de veure qui governarà sinó que són per salvar la democràcia i les nostres institucions”. Per això fa una  crida als partits sobiranistes que treballin plegats “amb una estratègia i lema comuns” i demana un pacte de no agressió entre els independentistes. Benach hi ha afegit que s’han d’evitar els retrets durant la campanya.

A aquesta crida s’hi ha sumat Joan Rigol, que creu que en el proper mes i mig els partits tenen l’oportunitat d’eixamplar la base de l’independentisme i també la feina “difícil de millorar la seva sintonia”. Els tres expresidents han descartat la possibilitat que els partits sobiranistes es presentin en una llista comuna. Benach ha explicat que “es pot fer un front comú des de llistes separades, com fan els partits unionistes” i creu que el més important és definir “l’estratègia comuna”.

Crítiques a la querella del fiscal general de l’Estat

Sobre la querella del fiscal general de l’Estat al govern, l’expresident Rigol creu que “la fiscalia fa la feina bruta de l’Estat” i s’ha mostrat preocupat pel suport del PSC a l’article 155 i perquè cada cop “es facin més ‘selfies’ a la vora d’Albiol”. Núria de Gispert ha admès que la querella és “inadmissible i constitueix una amenaça a tot el govern” i argumenta que no hi ha hagut “ni violència ni tumults” en cap de les convocatòries fetes per les entitats sobiranistes.