El dimarts 7 de novembre s’esgota el termini que fixa la LOREG, la llei electoral general, per presentar coalicions electorals per a les eleccions del 21-D. Per tant, si el PDeCAT i ERC optessin per reeditar una fórmula similar a Junts pel Sí, haurien de posar-se d’acord en una setmana justa.

Si els partits decideixen concórrer-hi per separat, tenen una mica més de temps: poden presentar les llistes fins a la setmana següent, entre el 13 i el 18 de novembre.

És aquí on entren en joc les intencions de Santi Vila: ha comunicat a Artur Mas i Marta Pascal la voluntat que té de presentar-se per encapçalar la candidatura del PDeCAT, amb l’objectiu que el partit “doni veu a la moderació”. S’ha mostrat partidari de celebrar unes primàries, excepte si Carles Puigdemont decidís presentar-s’hi. En aquest cas, dubtaria.

Per la coordinadora general del partit, Marta Pascal, Puigdemont seria el millor candidat, tot i que admet que ell sempre ha dit que no es tornaria a presentar per al càrrec.

Pascal, en una entrevista a TV3, ha apuntat que els demòcrates no descarten reeditar la coalició de Junts pel Sí, però també estudien altres opcions, com presentar-s’hi amb llistes separades però programes coordinats o bé preparar una candidatura “més àmplia”.