Sota el lema “Som Catalunya, somos España”, diverses entitats espanyolistes han convocat una concentració a les 12 h a la plaça de Catalunya. Amb aquest acte volen donar veu a tots els qui defensen que Catalunya ha de seguir formant part d’Espanya. Es preveu que sigui la cita més multitudinària de la jornada, perquè l’any passat ja s’hi van aplegar milers de persones i perquè el PP i Ciutadans hi donen suport. També s’han sumat a la convocatòria Plataforma per Catalunya, España 2000, España y Libertad, l’associació Cruz de San Andrés por la Vida y la Familia i els activistes neofeixistes del Casal Tramuntana, encara que els organitzadors han fet el possible per desvincular-se’n. El 12-O Moviment Cívic, escindit de la plataforma D’Espanya i Catalans que l’any passat va convocar la primera concentració per la unitat d’Espanya a la plaça de Catalunya, crida a manifestar-se des de mitja hora abans pel passeig de Gràcia.

Les mobilitzacions més conflictives són les que ha programat la ultradreta. El Departament d’Interior ha prohibit la marxa entre les places de Sants i d’Espanya, però permetrà la concentració que té lloc cada any a la plaça de Sant Jordi. L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una declaració institucional de rebuig a aquests actes de caire feixista, que han subscrit tots els grups municipals llevat del PP.

Aquesta nova convocatòria de grups ultradretans pel 12 d’Octubre, que feia anys que havia deixat de fer-se a la plaça dels Països Catalans, ha tornat a provocar la reacció de veïns i entitats de Sants, que de bon matí han convocat un esmorzar antifeixista a la plaça de Sants. La segona concentració d’aquest caire l’ha convocat la Plataforma Antifeixista a les 12 h a la plaça de la Universitat, és a dir, a prop de la concentració per la unitat d’Espanya a la plaça de Catalunya. Al vespre, la plataforma 12-O Res a Celebrar ha organitzat un acte de rebuig a les manifestacions feixistes i també al genocidi dels pobles indígenes americans que recorda el Dia de la Hispanitat.

Amb un caire més aviat humorístic, també s’ha convocat a través de les xarxes socials una Migdiada Catalana cap a la Independència. Els seus impulsors volen demostrar que, si l’11 de setembre la majoria dels catalans no van participar a la Via Catalana, aquest 12 d’octubre encara serà més gran la “majoria silenciosa” que no celebra el 12 d’Octubre.