CiU, PSC, ICV-EUiA i UxB recorden que “Barcelona ha estat capdavantera en la denúncia i la lluita contra les actituds excloents i violentes”, uns comportaments que ja van posar de manifest alguns dels qui han anunciat que participaran a la trobada de nostàlgics del franquisme que se celebrarà a Montjuïc. Els grups entenen, per tant, que és motiu de preocupació la presència d’aquests grups a la ciutat, “pel que fa a la garantia de la llibertat i la seguretat dels veïns i veïnes”. Per tot plegat, han acordat una declaració en què s’expressa la “ferma oposició a la celebració de qualsevol marxa convocada o integrada per grups de caràcter feixista, nazi o xenòfob  a la ciutat de Barcelona”, així com la “determinació en la defensa de la realització de l’ideal democràtic en una societat oberta, diversa i pluralista”. El PP no l’ha firmada.

La declaració institucional és la resposta conjunta a la petició feta arribar aquesta setmana a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament que es va convocar d’urgència i a la qual sí que van assistir els populars.

Sota el lema “Som Catalunya, Somos España” diverses entitats espanyolistes han convocat una concentració a les 12 h a la plaça de Catalunya. Amb aquest acte volen donar veu a tots els qui defensen que Catalunya ha de seguir formant part d’Espanya. Les mobilitzacions que han aixecat més polseguera són, però, les que ha programat la ultradreta. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va anunciar que es prohibirà la marxa entre les places de Sants i d’Espanya. Sí que es permetrà, en canvi, la concentració que té lloc cada any a la plaça de Sant Jordi, a Montjuïc.

Per la seva banda, els veïns de Sants es trobaran a primera hora del matí a la plaça de Sants en una concentració antifeixista. També la plataforma 12-O Res a Celebrar ha convocat al vespre un acte, en aquest cas, a la plaça de Sant Jaume contra el feixisme. A les xarxes socials, s’ha proposat, a més, quedar-se a casa i fer la migdiada.