Coorganitzat per la Universitat Pompeu Fabra i el Sónar, el +Rain Film Festival celebra segona edició (de l’11 al 14 de juny) amb un espectacular creixement de les pel·lícules rebudes en la convocatòria oficial: 232, cinc vegades més que el 2023.

El certamen, el primer a Europa de films fets amb participació d’intel·ligència artificial generativa, és també un fòrum de debat, amb seccions com Research. Segons un dels codirectors, Frederic Guerrero, “hi ha molt debat sobre l’impacte que té la IA en el procés creatiu i artístic. I com afecta la IA al concepte d’autoria, perquè un dels horitzons de la IA és la desaparició parcial d’aquest concepte. Al darrere hi pot haver plataformes interessades que els seus algoritmes acabin generant el contingut audiovisual”.

Però el festival es posa al costat dels creadors. “Una de les transformacions observades és que l’any passat hi havia molt d’autor en solitari amb el seu ordinador. Enguany hi ha produccions amb 30 i 40 persones implicades”, detalla Guerrero.

10 pel·lícules finalistes

En la primera jornada del certamen s’han projectat a l’Auditori de MediaPro les 10 cintes finalistes, en una sessió de dues hores. “De moment són creacions breus, però a la llarga rebrem més pel·lícules i de més durada. És un moment històric dels darrers 100 anys en la creació de continguts audiovisuals”, comenta el codirector. El dia 12 es lliuren els tres premis: millor pel·lícula, millor utilització de la IA i menció especial.

Les jornades al campus de la UPF es complementen amb el LIVE, un esdeveniment musical i audiovisual performatiu. En la segona jornada destaquen les experiències artístiques en viu, mentre que els dies 13 i 14, ja al Sónar de Dia, tenen lloc la fira professional i les presentacions d’empreses emergents i projectes d’investigació artística amb tecnologies emergents.