cinema comedia

(Agències) L’espai del cinema Comèdia, que tancarà aquest diumenge, no podrà destinar-se a usos comercials, segons l’ordenament urbanístic de la ciutat. Així ho han detallat a l’Agència EFE fonts de l’ICUB (Institut de Cultura de Barcelona), que han explicat que en aquest immoble només s’hi podrien instal·lar equipaments docents, sanitarioassistencials, culturals i religiosos, esportius i recreatius o tecnicoadministratius i de seguretat. Es restringeixen així els seus futurs usos al passeig de Gràcia, ja que per exemple no s’hi poden obrir establiments comercials ni fer-hi habitatges.

El Comèdia haurà de ser un “equipament comunitari”

El Comèdia ocupa una part del que va ser el Palau Marcet, declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el maig del 2000 per acord del Ple Municipal, i segons el Pla General Metropolità està catalogat com a “equipaments comunitaris” i “no admet ús d’habitatge” en la qualificació. Aquests detalls s’han conegut després que ahir la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va avançar que buscaria una sortida per als cinemes, en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona, perquè “no es perdi aquest equipament històric” de la ciutat.

Les mil i una vides del Palau Marcet

El Palau Marcet, recollit a l’Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, és un dels pocs palauets urbans que es conserven a l’Eixample barceloní i en origen formava part d’un edifici senyorial, projectat el 1869 per Pau Martorell. Quan l’empresari Josep Maria Padró va adquirir l’immoble el 1934, va ser profundament reformat perquè es convertís en el Teatre Comèdia. Llavors només se’n va mantenir la façana original i se’n va fer caure l’interior i es va ocupar l’antic jardí de la casa.

El 1960, es va tornar a reformar per convertir-lo en una sala d’exhibició cinematogràfica, el cine Comèdia, i el 1995 l’espai va tornar a ser transformat per tenir cinc sales: una de principal amb 839 butaques, una altra amb 224 i tres més amb 153.

Un cinema històric de Barcelona

Quan el Comèdia tanqui diumenge, amb ‘Ocho apellidos marroquíes’, ‘Wonka’ i ‘Aquaman y el reino perdido’ en cartellera, emmudirà la història del cinema que han vist les pantalles des que va obrir les portes com a sala cinematogràfica el 19 de desembre del 1960 amb la projecció d”Un grito en la niebla’, de David Miller, amb Doris Day, Rex Harrison, John Gavin i Myrna Loy.