L’any 2016 Carles Belda i Carles Sanjosé, líder i ànima del grup Sanjosex, es van submergir en un cançoner en línia amb més de 1.000 cançons de tradició oral anomenat ‘Càntut’. D’entre tots els enregistraments, van triar-ne 15 i els van convertir en un llarga durada que van batejar amb el mateix nom que el citat arxiu digital. L’àlbum va guanyar diversos premis, entre els quals el Premi Enderrock al millor disc folk de l’any, i va donar peu a una gira de 50 concerts amb, fins i tot, una actuació al Hong Kong Arts Festival.

Segons expliquen els músics al programa ‘Plaça Tísner’, la manera com es van produir els temes va jugar un paper important en l’acceptació que van tenir: “Vam intentar que no fos un disc clàssicament tradicional, sinó que proposés alguna cosa més enllà i fos una interpretació nova, particular, de les persones que formen part del projecte”, explica Sanjosé. A banda dels dos Carles, també hi participen el multiinstrumentista i productor Jordi Casadesús i la violinista Coloma Bertran.

Sis concerts de retrobament

Ara tornen a reunir-se pràcticament set anys després amb l’excusa de la reedició amb continguts extra i en vinil, un format que, consideren, “li queda molt bé al disc“. “Reeditem també el directe, tornem a ser nosaltres quatre però serà tot nou perquè ja no ens en recordem de les coses que fèiem”, detalla Sanjosé.

De moment hi ha programats sis concerts, però adverteixen que encara se’n pot anunciar algun més. Passaran per Barcelona, Mallorca o Perpinyà i, per a Carles Belda, la gira ha de servir no només per promocionar l’àlbum, sinó també per dinamitzar tot el projecte Càntut. “És una manera de fer girar la roda i que no s’aturi”. Recorda, a més, que també hi ha, per exemple, el Festival Càntut o els Hostals Càntut, uns dinars en què els artistes toquen peces populars en format acústic.