exposició història del còmic al CaixaForum

(ACN) “Còmic. Somnis i història” és l’exposició amb què el CaixaForum es capbussa en la història del còmic occidental. La mostra recull més de 350 peces, entre les quals destaquen els originals de dibuixants com Eisner, Frank Miller, Jack Kirby, Alan Moore, Moebius, Quino i Francisco Ibáñez. L’exposició fa un recorregut per la història del gènere des dels seus inicis fins l’actualitat i retrata un segle del còmic. Es pot visitar fins al 15 de gener.

Una menció especial al còmic espanyol

“Còmic. Somnis i història” mostra els inicis del gènere, el naixement i el mite dels superherois, l’edat d’or del còmic francobelga, l’arribada de la modernitat a l’entorn de l’eix Itàlia-Argentina, l’explosió del gènere fantàstic i la nova avantguarda sorgida en les últimes dècades.

exposició història del còmic al CaixaForum

L’exposició fa especial èmfasi en l’evolució del còmic i l’escena actual de la historieta a Espanya. Per això, hi ha una selecció d’autors de les últimes dècades, entre els quals figuren Marta Altieri, Javier Olivares, Keko, María Medem, Ana Galvañ, Marta Cartu, Luis Durán, Santiago Sequeiros, Ana Penyas, Marcos Prió, Kim, Laura Pérez Vernetti, Pablo Auladell o Paco Roca.

També hi ha treballs de Quino, Francisco Ibáñez, Laura Pérez Vernetti, Purita Campos, Juanjo Guarnido, Goscinny i Uderzo, Alberto Breccia, Enki Bilal o Robert Crumb.

Fruit del col·leccionisme de Bernard Mahé

El projecte va néixer de la rica col·lecció de Bernard Mahé, una de les més importants d’Europa. Mahé, que és també el comissari de la mostra, destaca que l’exposició és el seu recorregut de més de 40 anys i la seva relació amb diversos dibuixants, alguns d’ells que han estat amics seus i que hi estan representats. “He sentit una gran passió pel còmic”, assenyala.

Tintin a l'exposició història del còmic al CaixaForum

Més enllà dels títols de Mahé, la mostra s’ha completat amb préstecs de nombroses institucions, col·leccionistes privats, i dels mateixos autors, en el cas del còmic espanyol.

Còmics cèlebres com ‘Tintín’, ‘Corto Maltés’, ‘Sin City’ o ‘The Yellow Kid’

La mostra també inclou obres cèlebres, com ‘The Yellow Kid’, de Richard Felton Outcault; ‘Little Nemo in Slumberland’, de Winsor McCay; ‘Terry and the Pirates’, de Milton Caniff; ‘Tintín’, d’Hergé; ‘Flash Gordon’, d’Alex Raymond; ‘The Spirit’, de Will Eisner; ‘Sin City’, de Frank Miller; ‘The Amazing Spider-man’, de John Romita; ‘Watchmen’, de Dave Gibbons i Alan Moore; ‘Arzach’, de Moebius, i ‘Corto Maltés’, d’Hugo Pratt, entre d’altres.

Muntatge escenogràfic amb reproduccions a gran escala

L’exposició al CaixaForum inclou un muntatge escenogràfic que fa de la visita una experiència immersiva, a càrrec de l’escenògraf i dramaturg Ignasi Cristià, que reprodueix elements icònics com el llit de Little Nemo, una reproducció a gran escala de 13, Rue del Percebe, o un decorat d’Astèrix, amb els seus protagonistes en 3D.

figures 3d obelix i asterix al CaixaForum
Figures en 3D dels personatges Astèrix i Obèlix a l’exposició “Còmic. Somnis i història”, al CaixaForum