manuscrit Cela

El catedràtic de literatura espanyola de la Universitat de Barcelona Adolfo Sotelo ha localitzat el primer manuscrit de l’escriptor Camilo José Cela. ‘Pisando la dudosa luz del día’ és el primer poemari que l’escriptor va redactar entre l’1 i l’11 de novembre del 1936, empès per la mort de la seva parella pels bombardejos del primer gran setge de les tropes franquistes a Madrid, a les quals es va acabar allistant. El jove poeta, influït per l’obra de Rafael Alberti, Vicente Aleixandre i, sobretot, Pablo Neruda, va escriure versos a partir del 1934, quan va abandonar la carrera de Medicina per assistir, d’amagat dels seus pares, a les classes de Pedro Salinas a la Facultat de Filosofia i Lletres.

L’obra primerenca extreu el títol d’un vers de la ‘Fábula de Polifemo y Galatea’, de Luis de Góngora. ‘Pisando la dudosa luz del día: poemas de una adolescencia cruel’ va ser publicat el 1945 a Barcelona pel segell Ediciones del Zodíaco, propietat de Carlos F. Maristany (1913-1985) que, posteriorment, va publicar la versió completa, sense retallades de la censura, de ‘La vida de Pascual Duarte’. Finalment, el 2008 Adolfo Sotelo va publicar, amb la col·laboració de la professora de Literatura Hispànica de la Universitat de Barcelona Marta Cristina Carbonell, una edició filològica del llibre a Ediciones Línteo. Malgrat tot, el manuscrit original del llibre continuava perdut.

El manuscrit era a mans de la filla del director d’Ediciones del Zodíaco

Després de 14 anys de recerca, el professor Sotelo ha trobat el document original —que aviat veurà la llum en una edició facsímil—, que data del 1939 i era en mans de María Isabel Maristany, filla del propietari i director d’Ediciones del Zodíaco. La troballa completa el coneixement de tots els manuscrits de les principals obres de Cela, des de ‘La família de Pascual Duarte’ (1942) a ‘Madera de boj’ (1999), custodiats a la Fundació Pública Gallega Camilo José Cela d’Iria Flavia (Corunya).

Es tracta d’un quadern de 17×21 cm que, en format apaïsat, reuneix els textos a màquina de 12 poemes. S’hi adverteixen, de puny i lletra de l’autor, les següents novetats: es decideix el subtítol “Poemas de una adolescencia cruel”, se suprimeix el poema ‘Anuncio de una declaración de amor’, s’hi afegeix una nota preliminar i la dedicatòria, i s’eliminen tres paratextos generals —un dels quals és de Max Aub.

Adolfo Sotelo Vázquez és catedràtic de literatura espanyola de la Universitat de Barcelona. La seva tasca investigadora s’ha centrat en les connexions entre literatura i pensament i en les relacions entre les cultures peninsulars. Actualment és el responsable del projecte de recerca ‘Camilo José Cela: del manuscrito al libro’ i és columnista habitual a ‘La Vanguardia’.