El Pròsper Riba fa set anys que es dedica a l’ofici de bufar vidre. Tot i això: “No és fins als 10 anys que et consideren un mestre artesà“. Una distinció que segons ha explicat a ‘Plaça Tísner‘ no li treu la son, ja que assegura que quan l’assoleixi, seguirà sent un “mestre aprenent“. Riba té ben clar que la dita de “bufar i fer ampolles” és del tot falsa.

De moment, Riba ha recuperat una tècnica mil·lenària i, a més de crear objectes funcionals, ha incorporat una vessant més artística. De fet, ell es considera artesà, però també artista i dissenyador. I assegura que en la creació lliure és on hi ha més satisfacció. Un recorregut que li ha permès ser un dels guanyadors dels Premis Nacionals d’Artesania 2022.

Actualment, podem veure l’obra de Pròsper Riba a l’exposició “Miralls en desconfiguració”, a l’Escola Massana, i a la mostra col·lectiva “Atrapar la llum. Mirades al vidre català contemporani”, al Museu de Sitges.

Anys de formació

Riba estudiava un cicle de modelisme industrial a la Massana i planejava crear una instal·lació lumínica com a projecte de final de cicle. Va ser en el procés de materialitzar la idea quan es va topar amb el vidre. El resultat d’aquest projecte: la làmpada Matriu. Es va convertir en el punt de partida d’una fèrtil exploració del món del vidre bufat.

Primer es va formar amb el Matteo Gonet a Suïssa, per recomanació de Guillem Ferran, el seu tutor a la Massana. També, i de forma molt especial, a l’escola del vidre de Zwiesel i a Bild-Werk, a Alemanya, bressol de l’art contemporani en vidre. Més tard, va estar als Estats Units, Bèlgica, Àustria i França. 

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’