Foto: Blanca Blay (ACN)

(ACN) El Palau Robert inaugura aquest dimarts “Dones invisibles”, una exposició sobre l’empoderament de recluses en presons a través de la fotografia. Des del 8 de març i fins al 7 de maig, la Sala 4 del Palau aproparà al públic la iniciativa Traspassant l’objectiu, un projecte impulsat per la Fundació SETBA en centres penitenciaris catalans per millorar l’autoestima de les recluses a través de la imatge i l’adquisició de nous coneixements.

La mostra incorpora fotografies i explicacions de les fases del procés, així com treballs de les recluses que han participat en els tallers. Tot plegat, en una sala ambientada en una foscor i amb unes portes que traslladen el visitant a la presó i que contrasta amb la llum que emana de les fotografies. “Generalment, la presó és sòrdida, bruta, violenta… Mai pensaries que trobaries la bellesa en un lloc com la presó i aquesta exposició demostra que hi ha llum, hi ha bellesa, i tot això és possible gràcies a la cultura”, assenyala Cristina Sampere, directora de la Fundació SETBA i comissària de l’exposició.

Foto: Blanca Blay (ACN)

Traspassant l’objectiu, un projecte de fotografia per a dones internes

La mostra és el resultat expositiu de Traspassant l’objectiu, un projecte de fotografia per a dones internes en centres penitenciaris de Catalunya que vol millorar la seva autoestima. “Sempre es diu que la dona interna pateix tres condemnes: la familiar, la penal i la social. I el projecte vol visibilitzar les dones“, indica la comissària, Cristina Sampere.

La millora de l’autoestima es fa mitjançant tallers i sessions de fotografia en les quals fan tant de fotògrafes com de models treballant principalment la tècnica del retrat. En el decurs de la darrera sessió, van ser retratades per l’artista i directora del taller, Marta Fàbregas, en una sessió que comptava amb un equip de professionals del maquillatge i estilisme. “Sempre he pensat que l’art és transformador i que a través de l’art podem transformar-nos a nosaltres mateixes i també la societat“, diu Fàbregas.

Foto: Blanca Blay (ACN)

114 dones, 60 sessions, 20.000 fotografies i 90 hores de formació

El projecte s’ha dut a terme als centres de Brians, a Sant Esteve Sesrovires, i Wad-Ras, a Barcelona, des del 2020 i fins al desembre del 2022. En els tallers hi han participat 114 dones, el 24 % de la població penitenciària femenina. S’han dut a terme 60 sessions i 90 hores de formació i les participants han fet al voltant de 20.000 fotografies.

Una de les participants d’una edició anterior és Camila Oliveira, exreclusa. En el seu cas, relata, la passió per la fotografia ja li venia de la família, al Brasil, ja que el seu pare es dedicava a l’ofici. Anys més tard va participar en la primera edició del projecte a Brians I, on es trobava interna. Per ella, es tracta d’una idea bona perquè és molt important “expressar-se d’alguna forma artística” i que les dones recluses se sentin “validades” d’alguna manera.