El taller 46 és un lloc únic a Barcelona. Un tòrcul que va pertànyer a Francisco de Goya anuncia al vestíbul que tot aquí respira història i art, l’art del gravat que des de fa mig segle inunda cadascuna de les seves estances. El gravador Joan Barbarà (1927-2013) va fundar el taller l’any 1973 i des d’aleshores gairebé res no ha canviat a la planta baixa i el soterrani d’aquesta casa modernista del Putxet, on ha pogut entrar un equip del ‘Plaça Tísner‘.

Visites guiades de petit format

Coincidint amb el 50è aniversari del taller, s’organitzen visites guiades sota demanda per què tothom qui ho vulgui pugui conèixer de ben a prop el patrimoni cultural de Joan Barbarà, un dels grans gravadors catalans que va treballar al costat d’artistes com Picasso, Miró, Tàpies, Chillida, Cuixart i Plensa. Grans noms d’una època daurada del gravat, que continua tenint grans adeptes com la creadora colombiana Juliana Plexxo, que respira a diari l’olor a dissolvents, pintures, premses i planxes banyades a l’àcid.

L’època de plata de Virgili Barbarà

Virgili Barbarà ha mantingut viu l’ofici del seu pare. Ha passat mitja vida al costat del mestre gravador, de qui ho ha après tot. “El recordo sempre treballant”, explica, i lloa la seva obra com a artista, amb peces de gran format com el gravat que va fer quan es va incendiar el Gran Teatre del Liceu, o el llibre “Eivissa”, que va començar l’any 1949 i va acabar el 2010.

Virgili Barbarà té molt clar que el seu pare va viure l’època daurada del gravat, rodejat de grans artistes, com Modest Cuixart, a qui agraeix que parlés de Joan Barbarà com un gran gravador, “no com altres artistes, que no ho han fet”. Virgili Barbarà ha viscut l’època de plata, sense tants creadors de renom internacional, però amb el mateix amor per l’ofici, que continua compartint amb creadores contemporànies.

L’única diferència entre el meu avi i Leonardo da Vinci és que el meu avi no inventava”
Om Barbarà, net de Joan Barbarà

Plexxo i els ulls del toro

Des de 2010 és Om Barbarà qui carrega sobre les espatlles el pes de mantenir el llegat familiar durant la tercera generació, ell porta joves artistes al taller de gravat, entre ells Juliana Plexxo, triada com una de les 50 figures més creatives de 2022 segons la revista ‘Forbes’ a Colòmbia.

La jove creadora visual vol recuperar la importància del gravat i defineix el seu treball com a “místic”: ha trobat en l’expressivitat dels ulls del toro el seu signe d’identitat, present en tota la seva obra. Plexxo és una de les artistes residents al taller 46 Joan Barbarà, on confessa que “es viu, es respira i se sent l’art” en tot moment.

El taller és un espai on s’atura el temps, que vol preservar l’esperit del seu fundador, Joan Barbarà, a qui el seu net Om no té cap cap dubte a comparar amb Leonardo da Vinci: “L’única diferència entre da Vinci i el meu avi és que el meu avi no inventava”. Segons Om Barbarà, en el coneixement de pintura, de dibuix, d’aquarel·la i del món del gravat, tots dos estaven “al mateix nivell”.