El col·leccionista i mecenes de les arts Rafael Tous rebrà la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona per la seva tasca de més de 50 anys donant suport a les arts conceptuals. Una feina que va culminar, el 2020, amb la donació de més d’un miler de peces al Macba, que convertien el museu barceloní en el principal referent català d’aquesta disciplina artística. Rafael Tous ha vingut al ‘Plaça Tísner‘ a parlar de tot plegat.

L’amor pel col·leccionisme

Tot comença quan Rafael Tous era poc més que un nen. L’afició per col·leccionar productes culturals ja li ve de llavors, quan acumulava cromos de cinema a l’habitació. Més endavant vindran els còmics i els llibres. I ja convertit en un jove empresari, combina la seva tasca al capdavant de la seva pròpia marca de roba o com a director comercial de la Burberry amb el seu interès per l’art, i no per l’art més acomodatici, precisament.

Rafael Tous
Rafael Tous amb una de les peces de la seva col·lecció d’art conceptual

Corrien els anys 70, i Tous es va començar a interessar per autors amb un missatge antifranquista, com Josep Guinovart o l’Equipo Crónica, però aviat es va avorrir de la vessant abstracta d’aquests artistes i va començar a donar suport a un corrent que apostava per obres amb una forta càrrega social i política: l’art conceptual.

De la Metrònom al Macba

En la seva qualitat de mecenes, Rafael Tous ha treballat estretament amb artistes com Antoni Miralda, Pere Noguera, Àngels Ribé, Fina Miralles, Joan Rabascall, Francesc Abad, Eugènia Balcells o Jaume Xifra, i la llista no s’acaba. Per a mostrar la producció d’aquests noms fonamentals de l’art conceptual català, Tous va obrir el 1983 la Sala Metrònom, que aviat es va convertir en un referent per a la ciutat.

Malauradament, l’art conceptual ha tingut més reconeixement fora de Catalunya que no a casa nostra, i després d’anys d’ignorància per part de les institucions, el 2006 Rafael Tous va acabar tancant la Sala Metrònom. Ara bé, això no volia dir, ni de bon tros, que el destí de les peces comprades i finançades per aquest mecenes hagués de ser un magatzem.

El 2020, després d’anys de converses, es concretava la donació de més d’un miler d’obres d’art conceptual de Rafael Tous al Macba. Aquest esdeveniment clau per al futur de l’equipament barceloní va significar, també, la reobertura temporal de la Sala Metrònom per acollir una de les peces de Tous: ‘Les portes de Linares‘. Ara, aquesta tasca empresa per Rafael Tous ha estat reconeguda amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de Barcelona.

El “mosaic” de Rafael Tous

  • Una afició: el col·leccionisme. Des de ben petit, el Rafael ha acumulat cromos de cinema, còmics, llibres i, és clar, obres d’art.
  • Una indústria: la del tèxtil. La família Tous va tenir fàbriques a Sabadell i Terrassa, i el nostre convidat va seguir la tradició treballant per la Burberry i fundant les seves pròpies marques de roba.
  • Una passió: les arts plàstiques. Al llarg de cinc dècades, el Rafael ha sigut mecenes, company de viatge i client d’artistes que van d’en Pere Noguera a Fina Miralles passant per Antoni Miralda o Eugènia Balcells.
  • Una sala: la Metrònom. El 1983, el Rafael va obrir aquest espai al carrer de la Fusina, a tocar del Mercat del Born, i aviat es va convertir en la casa de l’art conceptual a Barcelona.
  • Un premi: la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, que l’Ajuntament ha concedit al Rafael per la seva trajectòria com a mecenes, i per la donació de més d’un miler d’obres al MACBA, que converteixen aquest equipament en un punt de referència de l’art conceptual.
  • Una plaça: la del Sol, tant per l’ambient nocturn com pel barri, pel restaurant Envalira i, és clar, per l’estudi de l’artista conceptual Jordi Pablo. Ja veieu que les preferències del Rafael sempre acaben passant pel món de l’art…