Barcelona ha estat, des dels inicis de la indústria, una ciutat representada en multitud d’escenaris i pantalles de videojocs. L’estètica gaudiniana, amb la Sagrada Família d’emblema, però també els carrers de la ciutat han ocupat desenes de títols. L’últim exemple és el simulador ‘Taxi life: a city driving simulator‘ (2024), que ha de sortir al febrer i que està creat per l’estudi polonès Simteract. El videojoc permetrà convertir-se en un taxista i recollir clients i transportar-los per més de 400 quilòmetres de carrers de la ciutat. Serà un títol hiperrealista que promet transportar al món virtual fins al més mínim detall de Barcelona.

El videojoc ‘Screwie’, en els orígens de la inspiració barcelonina

El nivell de perfecció que promet ‘Taxi life’ contrasta amb el primer videojoc en què Barcelona va tenir protagonisme. Es tracta d’‘Screwie’, que va sortir el 1987 per a ZX Spectrum, i en què es pot apreciar la portalada principal de la catedral en una de les pantalles. Entre els videojocs, ara retro, també hi destaquen ‘Pang’ (1989), també conegut com “Buster bros”, en què el personatge salta plataformes amb la Sagrada Família de fons. Tres anys més tard va aparèixer, com l’anterior per a màquines arcade, ‘Atomic runner. Chelnov’, amb fons inspirat en Gaudí i on hi apareix la Casa Vicens.

El Camp Nou, per primer cop al ‘FIFA’ el 1998… amb imatges de Màlaga

En la categoria d’esports, cal mencionar el videojoc oficial de les olimpíades ‘Olympic Games 92‘, ambientat en un Estadi Olímpic Lluís Companys poc distingible, i en què el jugador participava de diverses proves escollint força, trajectòria i velocitat. El 1998 està marcat al calendari dels amants del FIFA, perquè és el primer cop que el Camp Nou apareix al videojoc multiplataforma. El vídeo promocional del ‘FIFA: Road to World Cup 98‘, però, utilitza imatges de Màlaga per presentar la seu blaugrana virtual. I en el podi dels videojocs de lluita hi ha el ‘Tekken Tag‘, que al 2012 va presentar una edició amb un escenari de combat farcit de tòpics: un tablao flamenc on es distingeix a la llunyania la Sagrada Família amb focs artificials espetegant.

Les curses per l’Eixample exemplifiquen la tecnificació dels videojocs

Una carretera amb camps de gira-sols i la Sagrada Família a l’horitzó ambientava l’escenari Barcelona de l”Outrunners (1992), que anava afegint construccions que recorden el Parc Güell a mesura que el conductor avança en la carrera. Quan el conductor arribava a meta, s’enduia una sorpresa: un toro creuava la línia perseguint un torero. El salt de qualitat s’aprecia a ‘Toyland racing’ (1999), on s’hi distingeix un cartell dels Jocs Olímpics del 92, La Pedrera i fins i tot l’escultura ‘Dona i ocell’ al Parc de Joan Miró. En aquesta categoria, impressionen els gràfics i la il·luminació que va presentar ‘Grid: autosport’ (2014), que permet competir per una Eixample hiperrealista.

Des de les altures, en la Barcelona postfranquista o en un món de dibuixos animats

Els edificis característiques i la silueta de la ciutat es transformen a conveniència de videojocs dissenyats per a tot tipus de públic. Des de la Barcelona aèria que proposa el ‘Flight simulator (2020)‘, el simulador d’aviació per excel·lència, que utilitza imatges de satèl·lit en tres dimensions; a l’univers que proposa ‘The flowers collector’ (2020), en què personatges antropomorfs han de resoldre un assassinat en la Barcelona del 1977. També hi sumem el llançat recentment ‘Peppa Pig: world adventures (2023)‘, de l’estudi barceloní Peetons Studio, en el qual es distingeix la Rambla i la Boqueria en l’estil d’aquest dibuix animat.

Tot allò que no es pot fer a Barcelona, aquests jocs ho permeten

Barcelona és una destinació molt valorada pels amants de l’skate, i el videojoc per excel·lència d’aquest esport ho havia de plasmar. Es tracta del ‘Tony Hawk’s underground’ (2004), en què es pot patinar per la plaça dels Països Catalans o pel front marítim… amb la sorpresa d’un toro que apareix de tant en tant pels carrers de la ciutat. El mapa ‘Warcelona’ (2011) per al Left 4 Dead 2 reproduïa amb fidelitat l’entorn de la plaça d’Espanya i el metro dominats per zombis. I entre els títols destacats també hi ha ‘Wheelman’ (2019), protagonitzat per Vin Diesel, un joc multiplataforma a l’estil del clàssic GTA que convida a caminar i conduir per una Barcelona del tot distingible i on, de tant en tant, s’hi pot sentir parlar català.