L’escriptor mexicà Juan Pablo Villalobos es va instal·lar a Barcelona, al districte de Gràcia, ara fa 20 anys. Amb ‘El pasado anda atrás de nosotros’ torna al seu Mèxic natal, on constata com el pas del temps ha canviat moltes coses del paisatge de la seva infantesa. De tot plegat ens en ve a parlar al ‘Plaça Tísner’.

Tornar a casa

El protagonista d”El pasado anda atrás de nosotros’ viatja al seu poble d’origen per passar uns dies amb els pares. Arribat a la mitjana edat, aquest personatge, que s’assembla tant a Juan Pablo Villalobos, viu a l’estranger (com ell) i torna de tant en tant a veure els germans i els pares. Tot i que els separa un oceà, està segur de saber què es cou a la terra on va créixer. Però mentre ell transita una realitat a banda, amb la parella i els fills, en una tranquil·la ciutat europea, el clima mexicà s’ha anat emmetzinant, condicionat per la violència i la precarietat.

La nova novel·la de Juan Pablo Villalobos ens mostra la col·lisió entre la imatge immòbil i atemporal que tenim del lloc que deixem enrere i la realitat del pas del temps. El protagonista visita Lagos de Moreno, a l’estat de Jalisco, on es retroba amb amics i familiars que han fet les seves vides i han envellit, i que reapareixen com fantasmes del passat per complicar-li la vida.

La trobada amb un d’aquests rostres d’altres temps, l’Everardo, conduirà el Juan Pablo Villalobos de ficció a una espiral de malentesos i confusions que farà bona la dita mexicana de “Pueblo chico, infierno grande”. El passat, com un espectre a l’aguait, atraparà el Juan Pablo per enfrontar-lo amb el present.

El “mosaic” de Juan Pablo Villalobos

  • Un barri: el de Gràcia. Instal·lat a Barcelona des de fa 20 anys, Juan Pablo Villalobos té l’estudi en aquest racó de la nostra ciutat, que s’ha convertit, també, en l’escenari d’algunes de les seves novel·les. 
  • Un debut: ‘Fiesta en la madriguera’. Amb aquesta novel·la sobre els excessos del capitalisme, personificat en uns narcotraficants que persegueixen un hipopòtam, va irrompre en el panorama de les lletres en castellà. 
  • Un premi: L’Herralde. L’any 2016, el Juan Pablo es va endur aquest prestigiós guardó amb ‘No voy a pedirle a nadie que le crea’, les peripècies d’un estudiant de lletres mexicà a Barcelona que, casualment o no, es diu com ell. 
  • Una plataforma: Netflix. No sabem si el Juan Pablo és gaire de veure sèries i pel·lícules a la carta, però a la plataforma de la gran N s’ha estrenat una adaptació de ‘No voy a pedirle a nadie que me crea’ i aviat en sortirà una altra de ‘Fiesta en la madriguera’. 
  • Una ciutat: Lagos de Moreno. Situada a l’estat de Jalisco, a Mèxic, és el lloc de naixement de Juan Pablo Villalobos i també el paisatge on té lloc ‘El pasado anda atrás de nosotros’, la novel·la amb què tanca una trilogia a mig camí de la realitat i la ficció. 
  • Una plaça: La del Jardí de los Constituyentes, del mateix poble de Lagos de Moreno. Segur que entre les estàtues, els arbres i la glorieta d’aquest jardí s’hi han passejat l’Everardo, el Rolando, la Berta i la resta de personatges de la seva nova novel·la.