Jordi Fortuny ha creat més de 13.600 mots encreuats en castellà per ‘La Vanguardia’, amb qui col·labora fa gairebé 40 anys. Cada dia, centenars de lectors resolen pacientment els críptics trencaclosques de Fortuny i tracten d’omplir amb les paraules correctes les reixes verticals i horitzontals, tot i que no tots aconsegueixen completar-les.

Fortuny ens convida a casa seva, on té l’estudi, i ens descobreix a ‘Plaça Tísner’ una professió gairebé analògica en risc de desaparèixer. Lluny d’usar les descripcions canòniques dels diccionaris, ell crea frases enigmàtiques i enginyoses per elaborar les descripcions. De fet, és pioner en la creació de mots encreuats críptics en llengua castellana.

Tot i que admet que triar les paraules i construir la reixa dels mots encreuats “a vegades m’avorreix una mica perquè n’he fet moltes”, explica que el que li apassiona és “trobar definicions sorprenents i divertides”. De fet, confessa que el seu últim objectiu és fer riure: “A mi m’hagués agradat ser més un humorista que una altra cosa.”

Hi ha definicions que se m’acudeixen passejant, fins i tot, un dia en vaig somiar una!”
Jordi Fortuny

Més de 100 diccionaris

S’ajuda de diccionaris tradicionals per elaborar les descripcions. Tot i que en té més de 100, la seva bíblia és el diccionari de la filòloga i lexicògrafa María Moliner: “És una mina perquè pots mirar el catàleg de les paraules i si busques joia, per exemple, acabes trobant també orfebre”. Tot i això, a vegades pot estar hores, fins i tot dies, cercant les millors paraules per crear la definició que li escau: “Hi ha definicions que se m’acudeixen passejant, fins i tot, un dia en vaig somiar una!”, explica amb humor.

Mai hagués imaginat que em dedicaria a crear mots encreuats”
Jordi Fortuny

Passió per la llengua

Jordi Fortuny explica que no té pretensions de fer classes de lingüística ni d’ensenyar paraules estranyes: “És qüestió de fer passar l’estona de la millor manera possible amb les paraules”, diu. “La passió per la llengua i pels diccionaris l’he tingut sempre, però mai no hagués imaginat que em dedicaria a crear mots encreuats”, assegura Fortuny. De fet, explica, que va començar per casualitat a ‘El País’ i el 1985 va saltar a ‘La Vanguardia’, on segueix treballant fins a dia d’avui.

“Els mots encreuats no tenen gaire futur”

“Hi ha gent que resol els meus mots encreuats en 10 minuts i d’altres en tres quarts d’hora”, explica Fortuny, que admet que actualment el que es porta és la rapidesa: “Sembla que els mots encreuats en línia, que són més simples i ràpids, com el Paraulògic, ara tenen més èxit”. De fet, adverteix que “els mots encreuats tradicionals sembla que no tenen gaire futur”, tot i que assumeix que buscar una solució a un enigma és “més vell que els grecs”.