El periodista Roger Escapa passa pel ‘Mirador Barcelona’, del “bàsics”, una talaia des d’on mirar amb perspectiva la ciutat. Escapa és el director i presentador d”El Suplement’, de Catalunya Ràdio, des del 2018 i, tot i que no viu a la ciutat, hi treballa des de fa molts anys. Des de l’avinguda Diagonal sent el batec barceloní cada cap de setmana. Abans ja s’havia capbussat al dia a dia de la ciutat des de betevé.

“Tinc la sensació que els barcelonins són una espècie en extinció. D’aquí a 20 o 30 anys quedaran barcelonins?“, ha valorat Escapa. Creu que serà una ciutat amb “expats”, estudiants, creueristes i turistes. De fet, diu que per a ell el principal problema de la ciutat és l’habitatge, que fa fora els veïns, i creu que ni tan sols l’alcaldessa Colau, que venia de l’activisme i amb un discurs sòlid, no va poder frenar aquesta deriva.

De la plaça Reial al lloc de feina

El periodista és de Sabadell i hi viu, però el vincle amb la Ciutat Comtal ve de lluny. Recorda que d’adolescent va començar a conèixer la Barcelona de nit amb discoteques com Les Enfants i la plaça Reial amb el Sidecar, l’Ocaña i el Jamboree. Més endavant l’interès era l’oferta teatral “ja més de dia”. “Quan vaig entrar a betevé vaig descobrir una Barcelona que desconeixia totalment, em vaig passejar pels districtes i tots els barris”, diu que així es va fer seva la ciutat.

La possibilitat de viure a Barcelona l’ha tingut al cap, assegura, però “mai m’ha acabat de seduir”. A més creu que la ciutat ha anat expulsant el seu entorn i la pandèmia va ser definitiva per decidir que es quedaven a Sabadell. Escapa considera que “Barcelona està expulsant molts veïns de tota la vida”.

“Un model de ciutat en què el cotxe vagi desapareixent”

Pel periodista, Barcelona sempre ha estat la capital i el lloc on passen les coses, on hi ha els contactes i on ha de treballar. Per fer-ho fa servir el cotxe, tot i que assegura que durant molts anys ha fet servir els FGC. Ara, pels horaris explica que no té més remei que fer ús del cotxe, però creu que “s’ha de pensar un model de ciutat en què el cotxe vagi desapareixent”.

“La Diagonal marca dues Barcelones”

“És evident que la Diagonal marca dues Barcelones. També hi ha tantes Barcelones com barris hi ha. Si hagués de triar-ne un seria Sants“, reflexiona Escapa. Sants té encara essència de barri i diu que “sempre m’hi he trobat a gust”. En canvi, de Madrid diu que “no tenim res a envejar”.

Així defineix alguns polítics municipals

De la nostàlgia dels Jocs Olímpics creu que s’ha de mirar endavant i pensar en què volem a partir d’ara. L’aritmètica tan ajustada a l’Ajuntament creu que fa difícil que hi hagi un model de ciutat a llarg termini amb suport suficient. Pensa que un pacte de govern ara està més a prop d’ERC, aposta per un govern durant un temps del PSC i ERC i després ja es veurà. Pel que fa als polítics municipals, els defineix: “El més divertit d’entrevistar és Xavier Trias, perquè se surt de la resposta que esperes. Ada Colau és molt hàbil, te les sap tornar totes, i a Jaume Collboni l’estic coneixent”.

Un desig i un lloc preferit

Un desig: “Aquest dimecres pujaré a Montjuïc, el titular que esperem és que les obres del Camp Nou acabin bé i acabin a l’hora. D’aquí a un any, que futbolísticament ens hàgim recuperat“, demana Escapa. I com a lloc preferit, tria la Casa Almirall, a Ciutat Vella.