Aquest dimarts, 13 de febrer, Joan Carreras Valldeperas rebrà al Saló de Cent de l’Ajuntament el Premi Ciutat de Barcelona d’arts escèniques 2023 per la seva interpretació a ‘Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard). Al ‘Plaça Tísner’ hem parlat amb ell d’aquest exigent monòleg però també d’alguns dels seus projectes més immediats.

Un paper de maduresa

El text de Gabriel Calderón ‘Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)’ gira al voltant d’un actor a qui arriba la somiada oportunitat d’interpretar un gran paper, en aquest cas el de Ricard III de la tragèdia de William Shakespeare. El dramaturg uruguaià ha escrit però també dirigit el muntatge que Joan Carreras Valldeperas ha defensat a escena.

“És un paper que t’ha d’arribar en un moment de certa maduresa i autoconfiança perquè et posa a prova en molts àmbits”, assegura l’actor, per la varietat de veus i registres que conté aquest monòleg. Joan Carreras dona vida a un altre Joan Carreras amb qui comparteix l’amor pel teatre però no una vanitat que, a mesura que avança l’obra, fusiona el personatge de l’actor amb el creat per Shakespeare.

Interpretació reconeguda

El Premi Ciutat de Barcelona d’arts escèniques 2023 que rep ara Joan Carreras Valldeperas se suma al Premi Max 2021 a millor actor, el Premi de la Crítica 2021 a actor principal i el Premi Butaca 2021 a millor actor per un muntatge que també es va endur el Premi Butaca a millor espectacle de petit format.

El muntatge ‘Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)’ és una producció del Grec Festival de Barcelona 2020 i el Temporada Alta 2020. Després de l’estrena es va poder veure a Barcelona, al Teatre Lliure i La Villarroel; i a Madrid, al Teatre de la Abadía. També va fer gira per diferents poblacions de Catalunya i per l’estat espanyol.

El “mosaic” de Joan Carreras Valldeperas

  • Un reconeixement: el Premi Ciutat de Barcelona d’arts escèniques 2023, que rebrà demà al Saló de Cent. Li ha estat atorgat per la seva interpretació a ‘Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)’. 
  • Un costum: com molts actors, abans de sortir a escena en Joan fa exercicis d’escalfament. Però els acompanya d’una llista de música feta expressament per a cada muntatge. 
  • Una dramatúrgia: la catalana contemporània. Considera que ha assolit una maduresa que no té res a envejar a altres autories i se sent afortunat d’haver donat vida a escena a alguns dels seus millors exponents.  
  • Una etapa: la vinculada al Teatre Lliure. En Joan va ser part de la companyia i hi ha presentat més d’una trentena d’espectacles al llarg de 20 anys. 
  • Una proposta: ‘Els criminals’. En Joan està assajant aquest text de Ferdinand Bruckner, que, dirigit per Jordi Prat i Coll, es podrà veure aquesta primavera al TNC.  
  • Una plaça: la del Nord, a Gràcia. En Joan va créixer en aquest barri, on encara viu la seva mare, i té molts records de les hores que hi va passar durant els anys d’infantesa i primera joventut.