Posar-se en la pell d’una guineu que lluita per sobreviure i alimentar els seus quatre cadells en un entorn natural devastat per la petjada humana. És el que proposa Endling – Extinction is Forever, el primer videojoc que guanya un Premi Ciutat de Barcelona. Ho ha fet en la categoria d’audiovisuals i cultura digital, i el jurat l’ha atorgat, a més, per unanimitat.

Un dels seus creadors és Javier Ramello, que ha assegurat a ‘Plaça Tísner‘ que el fet d’haver guanyat un premi que engloba tot l’àmbit de l’audiovisual demostra com “els videojocs es veuen cada vegada més com un referent cultural“.

Barcelona s’ha consolidat com un centre de creació de videojocs amb reconeixement internacional, i en els últims anys, afirma Ramello, ha crescut moltíssim. Hi ha molts estudis independents, com Herobeat Studios (l’estudi que va fundar amb un altre soci en Javier i en què s’ha desenvolupat Endling – Extinction is Forever), però també “moltes empreses grans de l’estranger aposten per desenvolupar els seus projectes aquí“.

Videojocs amb crítica social

Endling – Extinction is Forever transcorre en escenaris molt bells però molt catastròfics, que van canviant per marcar el pas del temps i a mesura que l’acció humana els destrueix. Així i tot, la intenció dels desenvolupadors no és moralitzar ni presentar un “escenari de ficció postapocalíptica, sinó que expliquem una cosa que pot passar en els pròxims anys“.

De fet, l’elecció de la guineu com a protagonista no és casual. El fet que no sigui un animal en perill d’extinció (més aviat el contrari) i que sigui molt adaptable a diferents entorns, vol plantejar un futur en que fins i tot aquest animal està en perill.

I tot i que els personatges, en ser animals, pugin semblar infantils, en aquest cas “el contingut és molt dur” i es recomana ja ser adolescent. La intenció és arribar a un públic que vol “experimentar aquest missatge ecoconscienciador, però que el busca en l’entreteniment i no en un documental”.

Pel que fa al futur, Herobeat Studios no volia que la roda deixés de girar. Abans de presentar Endling, l’estudi ja treballava en el seu següent projecte. Un projecte que és continuista, explica Ramello: “També hi tractem temes d’impacte social, creiem que és molt important. Desenvolupar aquest tipus de projectes serà una mica la marca de la casa“.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’