El músic Víctor Manuel San José Sánchez va fer 75 anys tot just l’any passat i encara està de festa. Per celebrar els tres quarts de segle, va publicar l’àlbum ‘La vida en canciones’ i va engegar la gira homònima, que ara torna a Barcelona en un concert el 7 de desembre al Gran Teatre del Liceu. Abans, però, ve al ‘Plaça Tísner‘ a parlar de la seva llarga i fecunda carrera.

Una vida en cançons

Del fill del ferroviari a la parella d’Ana Belén, del jove principiant que acabava d’arribar a Madrid des d’Astúries a la figura consagrada arreu de l’estat i de Llatinoamèrica, del cantautor enfrontat al franquisme a la personalitat que reivindica els seus orígens populars… del Víctor Manuel de finals dels 40 al del 2023 han passat 75 anys plens de vivències de tot tipus que el de Mieres ha traslladat a les seves cançons, les que escriu, les que musica i les que interpreta.

Ara, Víctor Manuel ha condensat la seva biografia en 59 cançons, les que componen l’àlbum ‘La vida en canciones‘, amb què fa ja un any que gira per tot l’estat i fent parades també a Mèxic. Si el mes de febrer ja va oferir un concert al Palau de la Música, ara torna a Barcelona, la ciutat que va veure els seus inicis com a cantant, perquè va ser a casa nostra on el músic asturià va enregistrar els seus primers àlbums. I des de llavors, no ha deixat mai de venir.

L’escenari tot ho cura

El subtítol de la gira ‘La vida en canciones’ és tota una declaració d’amor al seu ofici: ‘El escenario todo lo cura’. Contra el pes dels anys, dels desenganys i els dubtes, la força de pujar a l’escenari i cantar davant del públic és el que carrega les piles de Víctor Manuel. A diferència de companys de viatge com Joan Manuel Serrat, Miguel Ríos o Raimon, l’asturià marxarà discretament quan calgui, sense fer anuncis ni comiats, però encara no.

Ara, encara, toca repassar el cançoner d’una gira on no falten els seus grans èxits, però també temes més desconeguts, oblidats o arraconats, que tenen tota l’estima del cantant. Amb tots ells, Víctor Manuel tornarà a repassar, des del Gran Teatre del Liceu, una vida composta de cançons.

El “mosaic” de Víctor Manuel

  • Una terra: Astúries. Net de miners, fill de ferroviari, el Víctor Manuel ha reivindicat l’herència asturiana per tot el món. Els seus orígens i la seva consciència de classe són fonamentals en la seva carrera.
  • Un referent: Joselito. El nen prodigi del cinema i de la cançó en temps del franquisme va ser el seu primer ídol d’infantesa. Més tard vindrien Marisol o Raphael.
  • Una cançó: ‘Solo pienso en ti’. El cançoner de Víctor Manuel és ple d’èxits, però potser cap té la transcendència d’aquesta oda a l’amor no normatiu estrenada el 1979.
  • Una companya: Ana Belén. Parella professional i de vida, el duet que van formar a partir del 1971 és un dels més longeus i carismàtics de la música en castellà.
  • Un aniversari: 75 anys. Són els que va fer el Víctor Manuel el 2022, una ocasió per celebrar-ho amb una festa en forma de gira que encara dura i que el portarà, el proper 7 de desembre, fins al gran teatre del Liceu.
  • Una plaça: la de la Vila de Gràcia. Els inicis musicals del nostre convidat estan molt relacionats amb Barcelona i amb aquest escenari de festes majors i de concerts a sota dels envelats.

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’