Es van presentar oficialment durant les Festes de Santa Eulàlia de l’any 2003. Per això, participar-hi és sempre especial per als Falcons de Barcelona. Aquest diumenge, 11 de febrer, seran a la plaça Nova amb una combinació de figures clàssiques amb d’altres, més originals, de creació pròpia. Segons explica al programa ‘Plaça Tísner’ la cap de colla, Mercè Monell, les seves figures les fan “modificant les tradicionals o barrejant-les i també a partir d’aportacions tècniques dels membres de la colla”.

Monell assegura que afronten l’actuació d’aquest proper cap de setmana amb ganes, ja que es troben en bon moment: “Tenim la sort que ha entrat molta gent nova i, per exemple, l’any passat va ser una de les millors temporades de la nostra història”. La seva participació en la festa major d’hivern de Barcelona també inclourà una cercavila que portarà les seves construccions a espais com el claustre de la Catedral.

Una tradició txeca

Sovint es compara els falcons amb els castellers i, tot i que hi ha similituds, també trobem diferències. Per exemple, explica la cap de colla, les figures dels falcons poden ser mòbils perquè no hi ha pinya i “la forma de fer l’aleta és obrint els dos braços” en comptes d’alçant-ne un enlaire.

Monell relata que aquesta tradició, arrelada a Catalunya des de fa temps, prové “del ‘sokol’, una pràctica gimnàstica txeca” que s’ha adaptat a casa nostra, per exemple, pel que fa a la indumentària. La primera colla catalana va ser la de Llorenç del Penedès i es va fundar l’any 1942.