Segueixen el ritme amb entusiasme, fan fotos amb el mòbil i aplaudeixen, emocionats, després de cada peça musical del repertori. Una platea entregada i, sobretot, agraïda perquè alguns d’ells feia anys que no havien pogut assistir a un concert. Són un centenar de persones grans, la majoria en cadira de rodes, que viuen en cinc residències de Sants.
Han gaudit de l’espectacle ‘Al son de la banda’, de la Banda Municipal de Barcelona i Els Pirates Teatre, a les Cotxeres de Sants, organitzat per Apropa Cultura, que treballa per garantir l’accés a la cultura a col·lectius vulnerables. A ‘Plaça Tísner‘ hem assistit a la funció i hem parlat amb tots ells.
“Ens alegra l’esperit”
El Vicente Barea és usuari de la Residència Gran Via Parc, on viu fa dos anys, i ha sigut un dels convidats: “M’ha encantat el concert!”, diu. Explica que és un amant de la música i abans d’entrar a la residència anava a concerts habitualment. “Ara, a la residència, escolto música amb un equip que tinc. Tot i això, poder escoltar música en directe, és necessari, sobretot per a la gent gran”, confessa.
L’Aïda Junoy, que també viu en el mateix centre, explica que també ha gaudit molt: “Normalment escolto música a través del mòbil però anar a concerts és important perquè ens alegra l’esperit, a més d’educar-nos“. I reivindica: “Fa temps que s’havia de poder garantir aquesta mena d’activitats per a la gent gran”.
Assistir a esdeveniments culturals i, concretament, a concerts, és beneficiós per a totes les persones. Però per a usuaris de residències, tenen múltiples beneficis: “Surten de la residència, socialitzen i caminen pels carrers del barri on vivien abans”, explica la Laura Ayllón, educadora social Residència Gran Via Parc. A més, Ayllón reivindica que escoltar música connecta amb les emocions i fa que deixem de banda la raó i “això fa que la gent gran connecti amb records de la seva vida i emocions positives”, diu.
“L’accés a la cultura és un dret”
Es tracta d’un espectacle organitzat a mida per Apropa Cultura, una xarxa que ofereix un ventall d’espectacles i activitats culturals diverses per a persones en risc d’exclusió social i discapacitat a Catalunya. “El nostre objectiu és garantir l’accés a la cultura, que és un dret de tots els col·lectius“, explica Mariona Galter, responsable de comunicació d’Apropa Cultura.
Per això, en aquesta ocasió, l’entitat ha creat una platea per a 100 persones amb cadira de rodes a les Cotxeres de Sants i ha habilitat dues entrades accessibles. “Normalment els auditoris i teatres tenen poc espai habilitat per a cadires de rodes i havíem d’aconseguir que un col·lectiu vulnerable com la gent gran que viu en residències pogués gaudir d’un concert en directe i ha estat un èxit”, explica Galter.
18 anys apropant la cultura
Apropa Cultura ofereix 2.400 propostes culturals cada temporada, on participen 200 equipaments de Catalunya. Des que van iniciar el projecte, fa 18 anys, s’hi ha anat sumant diversos tipus d’equipaments i, actualment, ja compten amb auditoris, teatres, museus, festivals i espais singulars i s’han venut més de 320.000 entrades a preu reduït a col·lectius vulnerables.