Quan era petit, David Vicho tenia dos somnis: ser bomber i dedicar-se a la fotografia. L’atzar, en forma de fractura al braç, el va encaminar finalment a treballar amb la càmera. En pocs anys s’ha fet un lloc en l’àmbit de la moda i el seu treball acaba de ser reconegut amb un Or als Premis Lux 2023. De tot plegat n’hem parlat amb ell a ‘Plaça Tísner‘.

Premi a l’elegància

El jurat dels Premis Lux ha distingit la sèrie “A wave of emotion” de David Vicho per “la seva composició perfecta i elegant“. Es tracta de cinc fotografies que formen part d’una sessió fotogràfica realitzada vora el mar, a la costa de Garraf, a finals del 2022 per encàrrec de la revista ‘Harper’s Baazar’. Una història, diu Vicho, en què volia transmetre una “atmosfera de malenconia“.

El fotògraf explica que sempre treballa amb dues càmeres, una Canon AFF analògica que havia estat del seu pare i una Canon R5 digital. En aquest cas, la publicació va seleccionar una desena d’instantànies tirades en analògic i Vicho va decidir presentar a concurs les digitals que havien estat descartades. Confessa que no s’esperava guanyar i que aquest reconeixement “ha estat un orgull per a ell i la seva família”.

Publicacions internacionals

A més de a ‘Harper’s Bazaar’, David Vicho ha publicat treballs editorials per altres publicacions de renom internacional com l”Officiel’, ‘Cosmopolitan’, ‘Schön’, ‘Marie Claire’, ‘Numéro’ i ‘Vogue’. Dins el món de la fotografia, Vicho explica que es va especialitzar en el camp de la moda perquè considera que és el que permet ser més creatiu i també en valora el fet que els pressupostos acostumen a ser més elevats i pots treballar amb més llibertat.

Vicho també insisteix que es tracta d’un treball en equip, en què a més de qui fa les fotografies intervé la direcció creativa, l’estilisme i el maquillatge, i posa especialment de relleu la importància de la persona que fa de model: “Si la model no transmet, la fotografia no té sentit“, afirma.

El “mosaic” de David Vicho

  • Un fotògraf: Peter Lindbergh, tot un referent en la fotografia de moda i un dels noms darrere el fenomen de les supermodels dels anys 90. El David l’admira tant pel seu estil particular com per la seva trajectòria brillant. 
  • Una roba: la d’hivern. Prefereix fotografiar indumentàries pròpies d’aquesta estació perquè inclouen més peces a combinar i això li permet ser també més creatiu.  
  • Una localització: Nova York. I, en particular, el pont de Brooklyn o Times Square. El David confessa que li encantaria fer una sessió fotogràfica en aquests espais que tantes vegades hem vist al cinema i la televisió. 
  • Un color: el gris. Té un fons d’aquest color que sempre utilitza en els seus treballs editorials. Li agrada com queda a càmera per contrast amb els elements protagonistes de la fotografia. 
  • Un premi: l’or en la categoria de moda i bellesa dels Premis Lux 2023 amb què ha estat reconegut per la sèrie “A wave of emotion”, part d’un projecte editorial per a la publicació ‘Harper’s Bazaar’. 
  • I una plaça: la de Navas, al Poble-sec. És el lloc on en David passava hores i hores jugant quan era petit. Ja no viu al barri però hi segueix anant a veure els pares.