Rafael Tous, col·leccionista i mecenes de les arts, ha rebut aquest dilluns la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona per la seva tasca de més de 50 anys donant suport a les arts conceptuals i la seva generositat per donar un fons amb més de mil obres a la ciutat. La cerimònia de lliurament l’ha presidit l’alcalde, Jaume Collboni, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Rafael Tous ha estat acompanyat per l’artista Pere Noguera, la crítica d’art Pilar Parcerisas i Laia Tous, filla de l’homenatjat. El pianista Agustí Fernández i la bailaora Sònia Sánchez han estat els encarregats d’amenitzar la cerimònia amb una actuació.

Un dels forjadors de la cultura barcelonina, per a Collboni

L’alcalde ha definit Tous com a “un dels forjadors de la cultura Barcelonina” i ha agraït la generositat d’una persona “única i irrepetible” que ha donat a la ciutat una col·lecció que es fruit de “l’esforç de tota una vida”. L’alcalde també ha destacat l’aposta de Tous per la contracultura, ja en temps de franquisme “va donar veu a artistes emergents que necessitaven ser escoltats“. En aquest punt s’ha recordat la Sala Metrònom, nascuda al cor del Born a la dècada dels anys 80.

Laia Tous ha també elogiat la manera de ser del seu pare com a persona “lliure i apassionada per la vida”, que ha facilitat un primer esglaó en l’art a molt joves. El seu amor per l’art alternatiu, transgressor i transcendent l’ha portat al llarg de 40 anys a buscar i preservar unes obres que ha decidit compartir i deixar a l’abast de tothom amb “generositat i empatia”.

“La medalla no és meva, és de tots”

El primer que ha fet Rafael Tous quan ha rebut la medalla ha estat compartir l’honor que li atorga amb els artistes que va recolzar bona part de la seva vida. “Sense ells no hauria fet la col·lecció, la medalla no és meva, és de tots“, ha assenyalat el mecenes.

Tous ha recordat els inicis com a col·leccionista i comprador de pintures durant el franquisme, una cultura aleshores silenciada. “M’emportava els quadres abans no els raptessin”, explica fent al·lusió a la censura de l’època.

Pioner en l’aposta per l’art conceptual

Nascut a Barcelona l’any 1940, Rafael Tous va ser pioner en l’aposta per l’art conceptual i va anar configurant un fons personal de més de 1.100 obres que recull els treballs experimentals portats a terme per un grup d’artistes catalans, com ara Francesc Abad, Fina Miralles, Eugènia Balcells, Jordi Benito, Carmen Calvo, Joan Rabascall, Ferran Garcia Sevilla, Eulàlia Grau, Antoni Miralda, Pere Noguera i Carles Pazos, entre d’altres. L’any 2020 va donar tot aquest fons al Macba.

Més tard va ampliar la col·lecció cap a la videocreació, la fotografia (més de 20.000 obres d’artistes nacionals i estrangers de relleu internacional), l’art africà, els còmics i els llibres, amb més de 250.000 volums.