“Com pot el disseny ajudar els 700 milions de persones en situació de pobresa extrema?” o “Com pot el disseny promoure una societat més justa, pacífica i inclusiva?” són algunes de les preguntes que fa la instal·lació immersiva “Disseny per a un futur humà” als vianants. Es tracta de l’obra central de la Barcelona Design Week 2023, situada als Jardins de la Reina Victòria (Gran Via amb passeig de Gràcia) i que hem visitat amb ‘Plaça Tísner‘.

La instal·lació està formada per 17 banderoles que representen els 17 objectius de desenvolupament sostenible declarats per les Nacions Unides. Creada per Domestic Data Streamers —que ha plasmat els ODS en textos— i Escofet —que ha ideat els bancs rodons—, vol ser un lloc de trobada i reflexió per als ciutadans, que poden interaccionar i respondre les preguntes de la instal·lació a través de codis QR.

“Eina per a un futur millor”

La instal·lació tracta temàtiques com el canvi climàtic, les desigualtats socials o la pobresa i empodera l’ús del disseny per fer-hi front. “El disseny va molt associat a rentar la cara a la indústria, però el que fem aquí és pensar el disseny com un element que ajuda a reparar els mals de la societat, una eina per fer un futur millor”, explica Manuel Távora, director de disseny Escofet, empresa participant en la instal·lació.

Més enllà del disseny

Amb el lema “Disseny per a un futur humà“, la 18a edició del festival de disseny i creativitat acull un centenar d’activitats a Barcelona fins al 28 d’octubre. “Barcelona és la plataforma perfecte per fer una reflexió sobre l’ús del disseny, per això farem un centenar d’activitats per generar propostes a les Nacions Unides sobre com usar el disseny per millorar el món”, explica Alessandro Manetti, comissari de la Barcelona Design Week 2023.