Com si hagués saltat des de dalt la Torre Urquinaona, el saltador de trampolí metàl·lic, d’acer inoxidable, ja se submergeix al mapa de Barcelona. Aquest dimarts s’ha començat a instal·lar a peu de carrer davant aquest icònic edifici de la plaça d’Urquinaona. És obra de l’escultor internacional, nascut a Valladolid, Jordi Díez que, peça a peça, l’ha dissenyat, modelat i soldat des del seu taller de Centelles. La peça, de tres metres d’alçària, s’anomena ‘El saltador’ i vol retre homenatge a la ciutat de Barcelona.

Foto: @X.Pladellorens

L’escultura representa un saltador de trampolí just en el moment d’entrar a l’aigua. Estarà situada estratègicament de forma que sembli que ha saltat des de dalt de la Torre Urquinaona. El saltador se submergeix en una superfície d’acer que simbolitza el mapa de Barcelona, una incursió que convida a tothom que l’observi “a endinsar-se en una dimensió més profunda i valuosa de la ciutat des del compromís i la determinació”, explica el seu creador.

La meva manera de treballar és molt laboriosa perquè parteixo d’unes línies fonamentals i vaig treballant per aconseguir els volums, un tatuatge de la superfície i aconseguir que les parts buides també tinguin protagonisme”
Jordi Díez, escultor

L’obra s’ha situat just a l’entrada de la Torre Urquinaona, en un espai que, de fet, és privat. Ara bé, com que està a l’aire lliure i a la vista de tothom ha calgut el vist i plau de l’Ajuntament. S’ha aixecat sobre una reixa de ventilació i continua fent aquesta funció, fet que ha afegit complicació tècnica. Ha estat promoguda i finançada per The 19h Hole, una de les empreses que tenen la seu a la Torre Urquinaona, amb l’objectiu de “dignificar i reivindicar l’espai públic” que dona accés a l’edifici, construït el 1972 per Antoni Bonet.

Un any de feina per crear l’escultura

Jordi Díez ha trigat gairebé un any a crear l’escultura, una obra feta íntegrament per l’artista. “La meva manera de treballar és molt laboriosa perquè parteixo d’unes línies fonamentals i vaig treballant per aconseguir els volums, un tatuatge de la superfície i aconseguir que les parts buides també tinguin protagonisme”, ha explicat a betevé l’artista. Per a la construcció del pedestal ha comptat amb la col·laboració de la Fundició Artística Vilà, de Valls.

Foto: @X.Pladellorens

Jordi Díez, un artista de l’acer

Jordi Díez Fernández va néixer a Valladolid el 5 de març del 1966 i ara viu i treballa a Centelles, Barcelona. L’expressió de la figura humana és l’eix de la seva obra. Actualment treballa exclusivament l’acer inoxidable, un metall en què, segons Díez, “troba el potencial expressiu que necessita per a les seves obres”.

Detall dels peus de l’escultura

La seva obra està repartida arreu del món, a museus, temples, espais públics i col·leccions particulars, a ciutats com París, Madrid i Lió, entre moltes altres. Una de les seves obres més conegudes és l’escultura de Rafa Nadal que va fer per Roland-Garros.