48 h Open House Barcelona 2023

Més d’un centenar d’edificis emblemàtics de la ciutat obren portes pel 48h Open House Barcelona 2023, que se celebrarà aquest cap de setmana. La programació d’enguany incorpora un 40 % de novetats, entre les quals la commemoració del centenari de la mort de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, artífex del Castell dels Tres Dragons i del Palau de la Música Catalana.

Encara no saps quines construccions visitar a prop de casa? A continuació et fem una selecció dels edificis més destacats del 48h Open House Barcelona 2023, per districtes.


Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és fletxa-roig-beteve.svg

Ciutat Vella
L’Eixample
Sants-Montjuïc
Les Corts
Sarrià – Sant Gervasi
Gràcia
Horta-Guinardó
Nou Barris
Sant Andreu
Sant Martí


Ciutat Vella

El Castell dels Tres Dragons, de Lluís Domènech i Montaner, és una de les obres més destacades de Ciutat Vella del 48h Open House Barcelona 2023. El festival de l’arquitectura és una oportunitat única per descobrir aquest edifici, construït per a l’Exposició Universal de Barcelona i actualment tancat al públic. Al districte també podràs visitar el MUHBA Temple d’August, el Palau de la Música Catalana, l’antic Palau del Governador —actualment l’Institut Verdaguer—, l’Ajuntament de Barcelona i l’antic Col·legi de Sant Guillem d’Aquitània, tots ells novetats d’aquesta edició del festival d’arquitectura.

Castell dels tres dragons

L’Eixample

L’Institut Català de la Salut, situat al cor de l’Eixample, s’estrena al 48h Open House 2023 de Barcelona. Els visitants podran contemplar un edifici d’arquitectura clàssica dividit en planta baixa, cinc pisos i àtic, obra de Lluís Bonet i Garí. En aquest districte barceloní, també obriran portes l’Escola Industrial, l’antiga presó Model, el Palau Montaner —actualment la Delegació del Govern—, la Casa de les Punxes, el Palau Macaya i la Casa Lleó i Morera.

Sants-Montjuïc

El Poble Espanyol i els habitatges de lloguer social del carrer d’Ulldecona són dos dels 10 edificis més destacats del 48h Open House 2023 de Barcelona d’enguany. Segons els organitzadors de l’esdeveniment, el bloc de pisos de la Marina del Prat Vermell es diferencia per ser una construcció de consum gairebé zero.

Altres propostes arquitectòniques del districte de Sants-Montjuïc que podràs visitar de franc són els Pavellons de la Seat, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’Institut del Teatre, el Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya i les Torres Venecianes.

Les Corts

El Showroom Gunni & Trentino és un nou espai de 3.000 metres quadrats situat al passatge de les Cinc Torres i una de les novetats destacades del festival d’enguany. Entre els edificis més emblemàtics de les Corts que se sumen al 48h Open House 2023 hi ha també les Cristalleries Planell, el monestir de Pedralbes i els Pavellons Güell.

Sarrià – Sant Gervasi

Sarrià – Sant Gervasi amaga un dels miradors amb millors vistes de la ciutat. És la Torre de les Aigües, al Tibidabo, un edifici situat al punt més alt de Barcelona i distingit amb el premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’arquitectura. Si tens vertigen o ja coneixes la Torre de les Aigües, en aquest districte també tindràs l’oportunitat d’entrar gratuïtament als habitatges del passeig de Sant Gervasi i a la cooperativa d’habitatge Clau Mestra.

Torre de les Aigües 48 h Open House 2023 Barcelona
Imatge: 48h Open House Barcelona

Gràcia

L’Illa Escorial, obra de l’arquitecte Oriol Bohigas i premi FAD d’Arquitectura, s’obrirà al públic aquest cap de setmana pel 48h Open House. L’habitatge s’ha reformat conservant al màxim la distribució original. Al districte de Gràcia també podràs visitar el pati de l’Escola Baldiri Reixac, al Parc Güell, i l’habitatge Les Mont-rogenques, una novetat destacada d’aquesta edició del festival amb detalls modernistes com les galeries, vitralls de colors, el terra de mosaic hidràulic i les voltes.

Horta-Guinardó

El Recinte Modernista Sant Pau és un dels edificis més emblemàtics del districte d’Horta-Guinardó. Si encara no has visitat aquesta joia del Modernisme, aquest cap de setmana tindràs l’oportunitat d’accedir de franc a diversos dels edificis que formen el recinte.

A Horta-Guinardó també obrirà el refugi de la Guerra Civil que es troba just a sota de Mas Guinardó, una masia del segle XV reconvertida en un casal d’entitats. Si cap d’aquestes opcions s’adapta als teus gustos, també podràs descobrir els secrets de l’Hospital Vall d’Hebron i la Casa Gallart, amb el refugi de la Guerra Civil.

Nou Barris

El castell de Torre Baró és un símbol de Nou Barris i un mirador amb unes vistes privilegiades per descobrir la ciutat i més enllà del Besòs. En aquest districte també podràs fer l’itinerari del rec Comtal i acostar-te al llegat arquitectònic vinculat amb l’aigua o la Casa de l’Aigua, a la Trinitat Vella, un conjunt patrimonial que explica la història de la ciutat per intentar establir i consolidar un sistema públic d’abastiment d’aigua al segle XX.

Sant Andreu

La Fabra i Coats i el Museu de les Cases Barates, al Bon Pastor, són dues de les propostes més destacades del 48h Open House 2023 a Barcelona. Aquest equipament va posar-se en marxa el mes de març per donar a conèixer la història de l’habitatge a Barcelona durant el segle XX, a través de la rehabilitació de l’illa de cases compresa entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt.

Sant Martí

Les propostes del districte de Sant Martí per a l’Open House es concentren majoritàriament al 22@. En aquesta edició s’estrena l’Smart 22@, un edifici d’oficines de més de 24.600 m², i el WikiHousing Barcelona, un exemple d’arquitectura sostenible i d’autoconstrucció d’un habitatge assequible i ecològic. També podràs descobrir Can Framis i fer un recorregut per les instal·lacions de betevé, que un any més se suma a la iniciativa.