Sessions culturals adaptades per a usuaris de residències de gent gran i centres de rehabilitació de salut mental o d’atenció a persones amb diversitat funcional. És la proposta que ofereix des de fa anys el projecte Apropa Cultura, que ara, a més, programa les activitats als matins i entre setmana amb l’objectiu de facilitar l’accés a la cultura de les persones que fan servir aquests serveis.

La coordinadora del projecte, Claudia Torner, explica a ‘Plaça Tísner‘ que l’horari de matí afavoreix que en puguin gaudir més fàcilment que als vespres perquè se senten més predisposats i “és el seu horari de sortides al centre social”.

No és suficient amb obrir les portes, sinó que hem de fer un pas més enllà”
Claudia Torner, coordinadora d’Apropa Cultura

Ajustos en la llum o en el so de l’espectacle

Segons detalla Torner, les sessions relaxades estan pensades especialment per a públics que, per les seves necessitats i característiques, els és complicat anar a les funcions en format convencional: “No és suficient amb obrir les portes, sinó que hem de fer un pas més enllà”.

Per això, “la llum de la sala no està del tot fosca, el so no és tan alt com en una funció habitual i les persones poden entrar o sortir o fer soroll si tenen necessitat”, assegura. Informa que el que es busca amb aquestes mesures és, per exemple, reduir l’ansietat de persones diagnosticades d’autisme.

El Mercat de les Flors, L’Auditori i el Ballet de Barcelona són els tres programadors que formen part de la iniciativa. Per a la coordinadora del projecte, la col·laboració dels equipaments de la ciutat “és molt significativa i un primer pas cap a una cultura més accessible i realment inclusiva”.

‘La mort i la donzella’, al Mercat de les Flors

Una de les propostes del cicle és ‘La mort i la donzella’, al Mercat de les Flors. L’espectacle de dansa, dirigit per la coreògrafa Asun Noales, planteja un viatge a través del quartet de corda número 14 de Schubert. Segons Noales, la programació adaptada d’Apropa Cultura és “imprescindible perquè ens sensibilitza a tots amb la diversitat”.

També diu que és una gran oportunitat per a la companyia que representa “per tenir contacte amb altres tipus de formats”. Afegeix que és, a més, una ocasió d’aprendre de l’experiència de tenir un públic amb “una mirada diferent perquè, al final, capacitats diferents tenim tots”.

M’ha transmès força per estar millor i serveix de molt”
Maria Pastor, assistent

La Maria Pastor és usuària del Servei de Rehabilitació Comunitària de Santa Coloma. Ha assistit a una de les sessions matinals relaxades i conta que li ha transmès “força per estar millor i serveix de molt”. Adverteix que és una de les activitats que fan al seu centre com a part de la teràpia. Una altra assistent, la María José Martín, del Centre Fòrum, explica que ha acudit perquè fa “teatre alternatiu en un programa de rehabilitació psicosocial”.