Sorolla a Amatller

(ACN/Redacció) El Centre d’Art Amatller, situat al passeig de Gràcia, ha presentat aquest dimecres l’exposició Sorolla, una nova dimensió”, un homenatge a l’artista valencià Joaquim Sorolla. Coincidint amb la commemoració del centenari de la mort, la mostra —que obre aquest dijous al públic—repassa la trajectòria d’un dels pintors d’entre segles. L’exposició ofereix projeccions immersives 360 graus, realitat virtual, instal·lacions digitals, escenografies i altres recursos tecnològics. Després d’inaugurar-se a València, ara ha obert portes a Barcelona amb la incorporació d’una selecció de quatres originals, que representen diferents etapes creatives de Sorolla. Les peces ofereixen una lectura íntima i personal de l’obra de l’artista.

Pintures provinents de col·leccions privades

Es tracta d’uns quadres amb temàtiques diverses procedents del Museu de Montserrat, el Museu Joan Abelló de Mollet del Vallès, i de quatre col·leccionistes privats. Són dues pintures de gènere o costumistes, una pintura històrica, dos retrats i dos estudis de diferents personatges.

En concret, ‘La València de Sorolla’ presenta com Sorolla va viure en una València amb canvis i expansió, reformes i noves construccions que donarien un aire diferent als carrers. Presidida per l’alfuferenc, el vaixell de vela llatina, aquesta primera sala expositiva vol situar els visitants en l’entorn que Sorolla va plantejar “divisant els límits de l’horta i la ciutat antiga en els anys del canvi de segle”.

Per submergir-se en l’entorn més íntim de l’artista, el familiar, l’exposició mostra una taula preparada per un àpat enllaçada amb un autoretrat familiar fet per Antonio García Perís, el seu sogre i destacat fotògraf de l’època. A banda de la passió per la família, aquesta zona també tracta sobre la seva esposa Clotilde.

A ‘L’entorn artístic’ es fa un repàs dels artistes europeus i americans per conèixer aquells noms més influents en la vida de Sorolla, com Blasco Ibáñez i Mariano Benlliure. L’espai disposa d’una rèplica a escala de la icònica font de la plaça Redona de València.

Pel·lícula en 360º

A banda de la sala amb obra original, un dels moments més esperats de l’exposició és l’experiència immersiva. En una gran sala es presenta un viatge en què les pintures cobren vida. La sala immersiva projecta una pel·lícula en 360º de 21 minuts elaborada a partir d’imatges de les pintures de Sorolla i altres suports artístics i documentals, així com de “motion graphics”, animacions en 2D i 3D, efectes digitals i altres tècniques generatives.

En una altra sala, el visitant pot entrar dins les obres a través de la realitat virtual.