La novel·la ‘Seré el teu mirall’, de Lluís-Anton Baulenas, ha guanyat la primera edició del Premi Santa Eulàlia, que s’ha donat a conèixer aquest dilluns al vespre. L’obra està ambientada en la Barcelona del 2003, que ja ha deixat enrere els Jocs Olímpics i es prepara per inaugurar el Fòrum de les Cultures. L’economia del moment ha submergit la ciutat en una bombolla immobiliària i s’està vivint un procés de transformació urbanística important.

En aquest context, el protagonista, un professor de literatura retirat, acaba treballant en una immobiliària que fa de tapadora a una organització mafiosa i haurà de lidiar amb el caprici d’un arquitecte milionari que vol fer-se amb edificis històrics de l’Eixample per enderrocar-ne les remuntes que ell mateix va dissenyar durant els anys del franquisme.

Premi dotat amb 25.000 €

El Premi Santa Eulàlia de novel·la està dotat amb 25.000 € i l’impulsen l’editorial Comanegra i Àfora Focus Edicions. ‘Seré el teu mirall’ ha guanyat per unanimitat del jurat, que n’ha destacat alguns aspectes com, per exemple, el personatge del protagonista, que és ambigu ja que provoca alternativament rebuig i compassió. També n’ha destacat que es plantegin debats històrics de ciutat, com el de les remuntes, que queden “perfectament integrats en la peripècia dels protagonistes”, en paraules del jurat. També en destaquen les picades d’ull al gènere negre més dur, un llenguatge realista i creïble i la complexitat humana dels personatges. L’obrà es publicarà l’1 de març.

Ja havia guanyat premis com el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana

El barceloní Lluís-Anton Baulenas és l’autor d’una quinzena de novel·les i també ha escrit teatre i obres de no-ficció. Ha guanyat diversos premis literaris —entre els quals el Sant Jordi, el Crítica Serra d’Or o el Prudenci Bertrana— i ha estat traduït a una dotzena de llengües. D’algunes de les seves obres, a més, se n’han fet pel·lícules i obres de teatre.