Aprendre geografia i geologia de Catalunya pot semblar difícil, però el cert és que pot ser divertit i apassionat, fins i tot pels no tan petits.
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha transformat alguns dels seus mapes en puzles que es poden fer “online” a través del seu portal per fer aquest aprenentatge una mica més atractiu.
Puzles per a tots els gustos i nivells
Els trencaclosques, orientats especialment per a nens que estan aprenent la geografia de casa nostra, permeten triar la dificultat. Així, es poden triar des d’unes modestes 12 peces fins a unes més exigents 150 peces com a nivell més complicat.
La temàtica és diversa, però està pensada per a l’aprenentatge i gaudiment de tothom, tant nens com adults, i us servirà per descobrir coses i curiositats que probablement molts de nosaltres no coneixem.
Potser els mapes amb què estem més familiaritzats són el mapa físic i l’administratiu de Catalunya, amb les comarques que, per a molts infants (i potser no tan nens), a vegades són més feixugues del que ens agradaria.
Però a l’eina de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya també trobareu autèntiques meravelles antigues per descobrir, com el mapa de Flos i Calcat, de l’any 1906 i que ens permet fer una retrospectiva amb la proposta de divisió administrativa que va fer fa més d’un segle. Moltes comarques proposades en aquell document encara es mantenen avui dia, però moltes altres han desaparegut o han canviat de nom. Entre altres curiositats, el Vallès era només un i existia el Moianès, la darrera comarca creada a Catalunya fa només cinc anys.
Apareixen també zones que actualment tenen el desig d’esdevenir comarques: com el Lluçanès o l’aleshores comarca d’Olesa, el Montserratí de l’actualitat.
L’ICGC va actualitzant constantment el seu catàleg de recursos i, darrerament n’ha afegit tres mapes històrics de gran valor i amb més de 100 anys de vida al catàleg dels que es poden descobrir jugant fent un puzle. Entre aquests últims, un mapa d’Àsia del segle XIX procedent del Centre Excursionista de Catalunya.
Hem preparat més mapes per fer trencaclosques. Un bon recurs per aprendre jugant. Proveu-los!https://t.co/HPVCsqAwft@educaciocat #JoEmQuedoACasa pic.twitter.com/5uCA1yYzmY
— ICGC. Generalitat (@ICGCat) April 15, 2020
Aprendre i descobrir Catalunya d’una manera fàcil, didàctica i divertida. Els més petits, aprendran com és casa nostra. Els més grans, aprendrem com ha canviat.