Durant tres setmanes, el Museu d’Arqueologia de Catalunya organitza, juntament amb la Fundació Pere Tarrés, un casal d’estiu per a infants d’entre cinc i 11 anys. L’objectiu és que els més joves puguin conèixer el món arqueològic d’una forma vivencial i pràctica.

Enguany, el museu ha presentat una proposta renovada d’aquest casal d’estiu per als amants de l’arqueologia amb tallers, excursions, piscina i, fins i tot, una nit al museu. El director del casal, Albert Ciller, explica que enguany li han volgut donar un enfocament més transversal a les activitats. Per aquest motiu, en comptes de treballar per èpoques ho han fet per àmbits: “Treballen quatre àmbits durant tota la setmana: alimentació, formes de govern, comunicació i formes de vida. A partir d’aquí, sense entrar en períodes concrets, els infants investiguen, toquen, remenen i treuen les seves conclusions”.

L’excavació arqueològica

En Joaquim i l’Adriana són dos dels assistents al casal i han participat en una de les activitats més esperades per als nens: l’excavació arqueològica. “Estava excavant i he trobat com dues peces separades, he rascat entremig i ha sortit. Crec que l’any que ve repetiré”, assegura en Joaquim. Alguns dels objectes que han pogut descobrir són ossos de l’edat mitjana, rèpliques de sílex del neolític i restes d’àmfora romana. 

Albert Ciller explica que, en l’activitat, amaguen elements reals i rèpliques de material que han trobat arqueòlegs reals. “Els expliquem com funciona una excavació i que per treure la informació s’ha de fer un procés”, diu. Per això, els assistents, a banda de remenar la sorra amb les eines, han d‘omplir unes fitxes amb la informació de les peces que descobreixen, com la mida, el lloc on l’han trobada o una descripció. D’aquesta manera, els nens experimenten com és una excavació arqueològica real.