Els estudiants de batxillerat tornaran en participar en les excavacions arqueològiques que es duen a terme en un solar de la Universitat de Barcelona (UB) al Raval, una activitat anomenada ArqueUB, emmarcada en les pràctiques universitàries dels estudiants dels cursos superiors del Grau d’Arqueologia. Es fan en un terreny en què hi ha restes reals, d’entre els segles XIV i XIX, tot i que les més nombroses —i modernes— són peces de l’antic obrador del terrissaire Antoni Tarrés.

Una de les estudiants que hi participa és Sofia Pejoan. Avui ho fa com a estudiant del Grau d’Arqueologia, però va trepitjar aquest solar del Raval quan encara era estudiant de batxillerat, amb la idea d’orientar el seu futur acadèmic. Recorda que aquella experiència li va servir per “fer una aproximació al que estudiaria i també a què seria treballar com a arqueòloga en un futur”.

Durant tres setmanes —fins al 19 de juliol— una dotzena d’estudiants de secundària i de batxillerat participaran en aquestes excavacions, supervisats pels estudiants del grau. Sofia Pejoan assegura que és “una bona manera de gaudir d’una setmana d’estiu alhora que s’adquireixen coneixements d’arqueologia i records que val la pena conservar”. I l’obrador d’Antoni Tarrés amaga peces, principalment de ceràmica, que servien d’ornaments arquitectònics —alguns presents encara en una seixantena d’edificis de la ciutat— com jardineres o maons, entre d’altres.

La Sofia recomana l’ArqueUB als joves a qui els agradi l’arqueologia, perquè “serveix per apropar-se” a una disciplina que és ” ben diferent de com la pinten en les pel·lícules i els llibres”, assegura. De fet, el jaciment obrirà portes al públic en general, amb visites obertes els divendres 12 i 19 de juliol. La inscripció és gratuïta i es pot fer des de la pàgina web del projecte.