Electrònica, flamenc i crítica político social es barregen en el sorprenent, suggerent, provocador i carregat d’estímuls show audiovisual que és “Flamenco Is Not a Crime’. Una proposta amb què ‘Los Voluble’ mostren la seva singular capacitat per qüestionar conceptes arrelats i apel·lar a la llibertat a partir de la combinació d’experimentació i activisme sonor. Una fórmula que el duet format per Pedro i Benito Jiménez porta desenvolupant des de 1996 i que els ha dut a col·laborar amb artistes com el Niño de Elche, amb qui ja van presentar exitosament al Sónar ‘Raverdial’ o ‘En el nombre de’.

 

 

En aquest cas, amb un títol còmplice amb el moviment ‘free party is not a crime’, proposen, segons les seves pròpies paraules, un “treball sobre les contradiccions, pureses i rareses del flamenc i la música rave”. El despleguen durant 50 minuts de sessió ininterrompuda davant d’una pantalla on missatges a mode d’eslogan i i referències a projectes com ‘Noise Against Fascism’ es combinen amb imatges de Lola Flores, protestes als camps palestins, dibuixos animats de Disney, castellers, manifestacions del 8M o el pregó d’un Divendres de Dolors a Sevilla, entre d’altres. 

Una barreja amb què, sota una capa d’humor, Los Voluble assenyalen i obren la porta a replantejar la mirada sobre mites i icones de posició aparentment intocable en la cultura popular. Els pensaments que aquesta successió constant d’ímputs visuals i conceptuals generen conviuen amb les sensacions derivades d’una línia musical per on el flamenc flueix compartint ball amb gèneres i estils com el footwork, grime, gqom, dub o reggaeton: Manul & Energy Man, KRS-One, Daddy Yankee, UK Apachi & Shy FX, General Levy & M Beat, Antonio Mairena, Tweekin Acid Funk… 

Tota una experiència multisensorial en què tradició i avantguarda dialoguen dibuixant inesperats nous espais possibles.