Tot i que el món real no entén d'instruccions prèvies, aquest cop han estat necessàries perquè el simulacre fos efectiu. Els Bombers de Barcelona han explicat als estudiants de l'institut la Guineueta els passos a seguir com a ferits. Han estat pràcticament els únics, però, que coneixien com havien d'actuar. Els diferents cossos operatius només tenien informació bàsica. HÉCTOR CARMONA, cap de guàrdia de Bombers de Barcelona "Sabien que hi hauria un simulacre i que seria en un túnel. A partir d'aquí ja no sabien ni què es trobarien ni com ni on." RUBÉN ESTELA, cap de la Unitat de Desenvolupament de Bombers de Barcelona "Si hem comès l'error de transmetre-la a tothom que venia de figurant, vénen a fer una obra de teatre i no ens convé. Aquí es tracta que per la gent que vingui a treballar sigui una absoluta novetat. Han de prendre decisions que, més enllà del que està pautat, realment han de resoldre sobre la marxa." A partir de dos quarts d'una de la matinada, al túnel del carrer de Sabino Arana s'hi ha produït un accident múltiple. "Aquest és l'escenari que ha servit per simular l'accident de trànsit. Un autobús ha xocat aquesta nit contra un cotxe i seguidament un altre vehicle hi ha topat. En pocs minuts hi han arribat els bombers, la Guàrdia Urbana i les ambulàncies del Servei d'Emergències Mèdiques." Fum, soroll i sirenes després d'una trucada. Els cossos operatius han accedit a l'interior del túnel per salvar les víctimes atrapades. Els ferits lleus s'han derivat a l'hospital de campanya del SEM i els més greus s'han traslladat amb ambulància al centre hospitalari més proper. Amb aquest simulacre, organitzat per Protecció Civil, s'ha volgut posar a prova la capacitat de reacció dels agents implicats. HÉCTOR CARMONA, cap de guàrdia de Bombers de Barcelona "El que busquem és posar en crisi la coordinació dels diferents cossos i portar al màxim les nostres capacitats. És per veure si som capaços de gestionar aquest tipus d'accidents." Segons la normativa europea, simulacres com el d'aquesta matinada s'haurien de fer cada quatre anys.

A partir de dos quarts d’una de la matinada, al túnel del carrer de Sabino Arana s’hi ha produït un accident de trànsit múltiple fictici. Un autobús ha xocat amb un turisme i, seguidament, un segon vehicle hi ha topat. La incidència formava part d’un simulacre per avaluar la capacitat de reacció dels cossos operatius implicats. Segons Héctor Carmona, cap de guàrdia de Bombers de Barcelona, el que es busca és “posar en crisi la coordinació dels diferents cossos i estirar al màxim les nostres capacitats”. Volen veure si són capaços de gestionar aquest tipus d’accidents.

El simulacre s’ha fet, també, amb presumptes ferits. Els estudiants de l’Institut d’Estudis Mèdics la Guineueta s’han posat en el paper de les víctimes. Aquells que tenien danys més lleus s’han traslladat a l’hospital de campanya del SEM que s’ha improvisat per a l’ocasió, i els ferits lleus s’han traslladat amb ambulància al centre hospitalari més proper. De tot plegat, només en tenien notícia els estudiants ja que, perquè un simulacre sigui efectiu, cap dels agents implicats no ha de conèixer al detall què passarà. Rubén Estela, cap de la Unitat Operativa de Desenvolupament dels Bombers de Barcelona, assegura que si es comet l’error de transmetre la informació, “vénen a fer una obra de teatre i no ens convé”.

Amb l’objectiu de crear un escenari tan real com sigui possible, s’ha fet servir un autobús cedit per TMB, dos turismes i fum artificial. Segons la normativa europea, un simulacre d’aquestes característiques s’hauria de fer cada quatre anys.