L’històric Parc de Bombers del Poble-sec, edificat per a l’Exposició Universal de l’any 1929 i dissenyat per l’arquitecte Emilio Gutiérrez, va deixar de funcionar l’any 2000. És el parc més veterà de tot l’estat espanyol i l’únic històric que es conserva a Barcelona, per això té un valor patrimonial. El 2005 es va cedir provisionalment al Cos Nacional de Policia, que el van destinar a oficines i dependències fins a 2013, quan l’Ajuntament va decidir recuperar-lo amb la intenció de convertir-lo en el Parc de Prevenció, inaugurat aquest divendres.

El nou Espai Bombers Parc de la Prevenció disposa de 1.433 metres quadrats, uns 300 més que abans d’iniciar les obres que l’han convertit en un museu. La rehabilitació integral ha permès guanyar lloc aconseguint més transparència entre els diferents espais expositius, emprant vidre i noves obertures als murs interiors. A més, per primer cop des que es va construir, les cobertes de l’edifici són accessibles per a ús públic.

Les sales d’exposicions permeten fer un recorregut per la història del cos dels Bombers de Barcelona. Hi ha més de 1.000 peces de tota mena. El més cridaner són els vehicles, d’un període cronològic molt ampli. La col·lecció conté també una gran varietat d’extintors, escales, eines manuals, etc. A més, la mostra té elements interactius que permeten al visitant experimentar, per exemple, amb les sensacions que es poden tenir durant un incendi o altres emergències.

Ada Colau, rebuda amb crits i protestes

Quan ha arribat al Parc de Bombers, l’alcaldessa, Ada Colau, ha estat rebuda amb crits per part d’un grup de treballadors de l’edifici adjacent al parc, el número 28 del carrer de Lleida, el Centre de Gestió d’Emergències. És l’immoble des d’on treballen els teleoperadors d’emergències de Bombers, Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra.

Els manifestants asseguren que l’edifici causa problemes greus de salut als que hi treballen. Expliquen que s’han diagnosticat 15 casos de càncer i que estan pendents de dos possibles casos més. Els indigna, diuen, que s’hagin destinat diners a convertir l’antic Parc de Bombers en un museu i que, en canvi, a ells no se’ls doni una solució. Creuen que la causa que la gent emmalalteixi són les males condicions d’una de les sales des d’on operen, que es troba al soterrani, en un espai que diuen que està mal ventilat i que no té llum natural. A més, creuen que el personal està constantment exposat a ones de radiofreqüència, perquè asseguren que al seu entorn es concentren molts aparells emissors.

Un supòsit que, de moment, els estudis encarregats per l’Ajuntament han descartat. Entre els informes elaborats, hi ha el de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en què no es va trobar una vinculació entre l’espai i els casos de càncer.