El Pla Bàsic d’Emergència municipal per ventades s’ha activat aquest dimecres a les 11.40 h

pel vent que ha bufat a la ciutat des de primera hora de matí. Les incidències, sobretot caigudes d’arbres i branques, s’han produït a les hores centrals del dia. A primera hora de la tarda, i veien que les condicions meteorològiques havien millorat, Protecció Civil de Barcelona ha baixat el pla a fase d’alerta a les 16.30 h i s’ha suspès, doncs, la prohibició de fer activitats a l’aire lliure i s’han reobert els parcs de la ciutat. Una hora després, s’ha desactivat el pla Procicat.

Barcelona ha estat el municipi més afectat pel fort vent. Fins a les 16.30 h, Bombers de Barcelona ha realitzat 84 serveis per incidències relacionades amb el vent, caigudes d’arbres, afectacions a tendals i problemes a cobertes. Fins a quarts de dues, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha acudit a una vintena d’incidències en les quals ha atès 16 persones amb afectació lleu i 13 han estat traslladades a un centre sanitari. El telèfon d’emergències 112, ha rebut 422 trucades relacionades amb el vent.

El matí de vent ha deixat rastre per tota la ciutat. Al carrer de la Marina ha caigut un arbre i ha danyat cinc cotxes. Al carrer d’Alí Bei, al barri del Fort Pienc, entre el passeig de Sant Joan i el carrer de Roger de Flor, ha caigut una instal·lació dels llums de Nadal i mig fanal.

Al carrer de Keynes, a Pedralbes, han anat a parar a terra diversos arbres. També se n’ha vist a la Meridiana. Les ratxes s’han sentit igualment al carrer de Las Navas de Tolosa, on la Guàrdia Urbana ha acordonat un arbre per perill que el vent l’acabi tombant. També s’ha hagut de tallar el carrer del Carme amb el carrer dels Àngels per la caiguda d’un arbre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les afectacions per arbres caiguts són les més nombroses, però també n’hi ha hagut d’altres. Al carrer de Lepant han caigut algunes plaques de la façana interior d’un edifici proper al pati de l’Escola Sagrat Cor i no han fet mal ningú.

A més, d’aquestes incidències les ratxes de vent també han afectat els transports públics. La línia Barcelona-Vallès dels Ferrocarrils de la Generalitat s’ha hagut de tallar durant mitja hora entre les estacions de Sarrià i Les Planes perquè han caigut branques a la via. A més, fins a quarts de 2 del migdia, les línies T4, T5 i T6 del Tram no han complert els horaris habituals, tot i que sí que s’ha mantingut la freqüència de pas normal dels combois.

Recomanacions de prevenció

Des de Protecció Civil demanen atenció a la ciutadania perquè alerten que el vent pot fer caure les motos o algun element de mobiliari urbà. També cal evitar acostar-se a cornises, murs i arbres i anar alerta si es passa a prop d’edificis en obres o en mal estat. A més, es demana extremar les precaucions si es fan activitats a l’aire lliure. A casa, cal assegurar-se d’haver tancat bé portes i finestres, abaixar les persianes, recollir els tendals i retirar els testos o altres objectes que puguin caure al carrer.

També cal extremar la precaució en la conducció perquè el vent aixeca sorra i fulles que dificulten la visibilitat, tal i com ha passat aquest matí a la plaça d’en Joanic.