La vaga comença a les quatre de la matinada de demà, dia de la Mercè i s'allarga fins a la mitjanit, hora en què tanca habitualment el metro. Durant l'aturada, s'han establert uns serveis mínims del 33% del transport que es concentraran en les franges horàries i les zones en què es preveu més afluència de passatgers: - de quatre a sis del matí, a la zona del Fòrum, on a aquella hora acaben molts concerts; - de 12 a tres de la tarda, al centre de la ciutat, on se celebren diferents actes populars; - i de les nou a la mitjanit, a la plaça d'Espanya, amb motiu del Piromusical de cloenda de les festes. A més a més del metro, tampoc no funcionaran el Telefèric de Montjuïc i el Tramvia Blau, que tenen el manteniment assignat a personal de metro. L'Ajuntament recomana als ciutadans que, en la mesura que sigui possible, es desplacin a peu, en bicicleta o en transports alternatius al metro. Per la seva banda, la Guàrdia Urbana reforçarà la presència als punts i carrers on es preveu més afluència de públic.

Tant l’Ajuntament com TMB ja han advertit que aquests serveis mínims no seran suficients per absorbir tot el volum de gent que es mou per la ciutat el dia de la Mercè. Per això recomanen desplaçar-se preferentment a peu o en bici. Pel que fa als transports públics, les úniques alternatives són el Tram, l’autobús i les línies dels Ferrocarrils de la Generalitat, a més del servei de Rodalies de Renfe. El Tramvia Blau i el Telefèric de Montjuïc no funcionen, perquè el manteniment va càrrec del personal del metro, que fa vaga.

Al metro, els serveis mínims decretats pel Departament d’Empresa i Ocupació són del 33% del servei habitual de la xarxa de metro, però no passaran pas els mateixos combois durant tot el dia: el servei s’ajustarà a les hores i zones en què es preveu més afluència de passatgers. Per tant, la freqüència de pas augmentarà de 4 h a 6 h a la zona del Fòrum perquè tot el públic dels concerts pugui tornar a casa, de 12 h a 15 h al centre de la ciutat i entre les 21 h i la mitjanit al voltant de la plaça d’Espanya, on es fa el Piromusical. Abans de la vaga, aquest diumenge el metro no tanca a la nit, perquè així estava ja previst en ser les Festes de la Mercè.

Els treballadors del metro reclamen, entre altres millores laborals, que no se’ls apliqui el decret del Govern espanyol que deixa sense paga de Nadal tots els treballadors públics. Entenen que ells, en no gaudir dels mateixos drets que els funcionaris, tampoc no haurien de patir les mateixes retallades. TMB assegura que està obligada a aplicar aquesta mesura i, per tant, les converses amb el Comitè d’Empresa no van permetre arribar a cap acord. La plantilla del metro ja va fer vaga el 17 de setembre, coincidint amb la vaga ferroviària a tot Espanya. També han convocat aturades parcials per a la tarda del 7 d’octubre, coincidint amb el partit Barça-Madrid.